KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Det er skjebnetid nå

Den ukrainske motoffensiven kan ende på tre måter. Ukraina kan ta tilbake mye eller alt land, Russland kan stå imot militært, og vi kan få bare mindre endringer av fronten.

PLANER ELSKER TAUSHET: Det var lenge en hemmelighet når den ukrainske offensiven skulle begynne. Nå har den begynt. Foto: AP / NTB
PLANER ELSKER TAUSHET: Det var lenge en hemmelighet når den ukrainske offensiven skulle begynne. Nå har den begynt. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi snakker altså om en klar hjemmeseier, en vanskelig og klar borteseier ved at russerne holder fronten, eller en nesten like vanskelig uavgjort. Hva betyr de tre mulige resultatene av krigen for Ukraina? For Russland? For verden? Vi stiller spørsmålene fordi krigen i Ukraina skal avgjøres, mer eller mindre nå. Sånn er det når både ukrainske forsvarskilder og russiske militærbloggere melder at den lenge varslede ukrainske motoffensiven er i gang.

For Ukraina er det nå eller aldri, det er ikke sikkert at de får en ny sjanse til å ta tilbake tapt land, hvis de ikke lykkes nå. For den russiske krigerpresidenten Vladimir Putin er det også et sannhetens øyeblikk nå. Et omfattende militært nederlag kan i ytterste fall true hans posisjon. Hvis hans for det meste tvangsrekrutterte soldater holder fronten så vil det i Moskva være et bevis på at et heltemodig Russland klarer å stå imot et samlet Vesten, som har væpnet det Putin sier er «nazistene» i Kyiv til tennene.

Også et «uavgjort», altså bare en mindre ukrainsk framgang ved fronten, vil være en seier for Putin. Det vil bety at han kan trekke krigen ut i årevis, trette ut Vesten, og tvinge gjennom en slags «fred» - eller en evig ufred - på sine premisser. Slaget står nå. Det eneste som er nærmest utelukket i dette slaget er omfattende russiske gjennombrudd hvis Ukraina skulle møte veggen i sine motangrep. Putins hær har verken mannskap, våpen eller motivasjon til å rykke fram i større skala. Ytterligere tvangsmobilisering vil også være vanskelig av politiske grunner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer