KOMMENTARER

Det foregår noe rart i landet vårt

Mangemillionærer som flytter i villaer der malingen flasser, i en skattejakt som truer med å undergrave velferdsstaten. Si hei til Erna Solbergs svakeste punkt.

SKATTEPINE: Erna Solberg og hennes statsråder må late som om de støtter alle mulige krav om å fjerne formuesskatten, samtidig som de jobber aktivt for å hindre det. Foto: Terje Bendiksby / NTB

SKATTEPINE: Erna Solberg og hennes statsråder må late som om de støtter alle mulige krav om å fjerne formuesskatten, samtidig som de jobber aktivt for å hindre det. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det foregår noe rart i landet vårt. En hel liten klubb av formuende mennesker, der skihelten Bjørn Dæhlie drar feltet, har meldt flytting til Bø kommune i Vesterålen.

De har verdier i hundermillionersklassen, men flytter nordover fordi Bø kommune, som den eneste i landet, kutter kraftig i den kommunale delen av formuesskatten. Gjerrigheten har dermed ikke bare fått ansikt, den har fått kulisser: Falleferdige og/eller svært beskjedne hus i Bø som mangemillionærene har slått kloa i for en slikk og ingenting. Her påstår de at de skal bo mens pengene spares. Det har allerede vært framme at det blir vanskelig å kontrollere at skatteflyktningene faktisk kommer til å bo her.

SLO TILBAKE: Erna Solberg ga klar beskjed til Sp-lederen under dagens spørretime på Stortinget. Video: Stortinget. Klipp: Jeanette N. Vik Vis mer

På en annen kant av landet foregår det noe nesten like rart. Fra regjeringskontorene i Oslo har norske ministere pleid å reise ut i verden for å advare mot internasjonal skattekonkurranse. Når de nå reiser til Bø gir de Høyre-ordfører Sture Pedersen et vennlig smil og noen oppmuntrende ord. «Det er viktig å tenke utenfor boksen», sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til Finansavisen i helga.

Og når de kommer hjem lager de regler som skal forsøke å hindre at den samme skattekonkurransen som Bø kommune har satt i gang, får spre seg.

I kommuneproposisjonen for neste år har regjeringen lagt inn et nytt regelverk. Fra før er det slik at skattesystemet skal forsøke å hjelpe kommuner som Bø, som har lav skatteinngang sammenliknet med andre kommuner. Disse kommunene får overføringer fra andre kommuner, basert på hvor mye under snittet for skatteinntekt per innbygger de ligger. På samme måte sørger systemet for at inntekter fra kommuner der skatteinntektene er særlig høye, blir fordelt ut over landet.

Nå som Bø - med vilje - legger til rette for lavere skatteinngang, endres reglene. Eventuelle tilskudd til Bø skal beregnes ut fra hvilke inntekter kommunen ville hatt dersom de hadde hatt full formuesskatt, slik alle andre kommuner har.

Initiativet til regelendringen ble tatt allerede i januar i år, relativt kort tid etter at Bø kommune hadde lansert skattestuntet sitt. Det ble tatt av daværende kommunalminister Monica Mæland (H), som samtidig passet på å si at hun «heiet» på ordfører Pedersen i Bø.

Hva skal vi kalle sånt? Schizofreni? Eller må vi ty til begrepet norske politikere frykter aller mest - vingling?

Bø kommune kan ende opp med å komme greit ut av dette. De har allerede fått en rekke nye, svært velstående innbyggere. Kanskje får de økte inntekter som følge av dette.

Kommunene som disse menneskene flytter fra, vil derimot tape penger. Bø har dermed lagt opp til en skattekonkurranse der kommuner skal kappes om å tilby gunstigst mulige vilkår. Uheldigvis for de fleste av oss er det bare de rike som får delta, og som er sikret gevinst.

Alle andre må se på at skatteinngangen, og dermed grunnlaget for offentlige tjenester i Kommune-Norge, skrumper inn.

Nikolai Astrup er minister med ansvar for FNs bærekraftsmål. En skattekonkurranse som dette, et race mot bunnen, ville i internasjonal sammenheng ha blitt betegnet som undergravende med tanke på å oppnå bærekraftsmålene.

Det er heller ikke bærekraftig i Norge. Det er derfor regjeringen tross alt gjør et forsøk på å stikke kjepper i hjulene for utviklingen. Når de likevel gir muntlige heiarop, avslører de hvor svakt den herskende oppfatningen av skatt står i det ledende regjeringspartiet Høyre. Under landsmøtet deres i høst vedtok partiet å fjerne formuesskatten helt. Dette ble like etter avlyst av statsminister Erna Solberg. Erna Solberg og hennes statsråder må altså late som om de støtter alle mulige krav om å fjerne formuesskatten, samtidig som de jobber aktivt for å hindre det.

Dersom alle gjorde som Bø kommune, ville norske kommuner tape 10 milliarder i skatteinntekter hvert eneste år. Kommuner som de neste åra skal håndtere en aldrende befolkning i et land hvor oljeinntektene faller.

Det er ikke noe politisk vilje i befolkningen eller på Stortinget til å fjerne formuesskatten. Likevel er regjeringen smilende, passiv-aggressive tilskuere til teateret som spiller seg ut ved de beskjedne mangemillionærboligene i Bø. Dette er en svakhet ved Erna Solbergs rolle som statsminister som hun slipper merkelig lett unna med.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer