DEBATT

USA-valget

Det gikk helt galt - igjen

Joe Biden hadde en soleklar ledelse på meningsmålingene. Hvorfor ble dette spennende?

UNDERVURDERT: Det overordnede bildet er helt klart: Trump ble undervurdert på meningsmålingene i nesten samtlige av de såkalte vippestatene og også i mange sikre stater, skriver kronikkforfatteren. Foto fra et av Donald Trumps valgarrangement i Pennsylvania: Evan Vucci / AP / NTB
UNDERVURDERT: Det overordnede bildet er helt klart: Trump ble undervurdert på meningsmålingene i nesten samtlige av de såkalte vippestatene og også i mange sikre stater, skriver kronikkforfatteren. Foto fra et av Donald Trumps valgarrangement i Pennsylvania: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nok et USA-valg er over og kritikken av meningsmålinger er igjen på dagsorden. De siste gjennomsnittsmålingene til RealClearPolitics og FiveThirtyEight viste en Biden-ledelse på henholdsvis +7.2 og +8.4 prosentpoeng nasjonalt. Hvorfor ble da racet så jevnt som det ble? Hvordan kunne meningsmålingene bomme så grovt?

Det korte svaret er at det var aldri så jevnt som man fikk inntrykk av og at meningsmålingene ikke bommet på utfallet når alt kommer til alt. Det lange svaret inkluderer poststemmer, ekstremt jevne stater og et fortsatt mysterium med hvorfor meningsmålingene systematisk undervurderer støtten til Trump.

Valgresultatet viste til slutt en relativt overbevisende seier til Biden. Det var hele tiden et spørsmål om omtrentlig tolv vippestater (Texas, Iowa, Ohio, Georgia, North Carolina, Florida, Arizona, Pennsylvania, Nevada, Michigan, Wisconsin, Minnesota) som skulle fordele totalt 193 delegater. Av disse måtte Trump vinne mer enn 142 delegater og Biden behøvde derfor bare 53 av disse for å gå av med valgseieren. Dette var grunnen til at mine kolleger i Ipsos USA mente at det mest sannsynlige utfallet var en knapp til moderat Biden-seier, og hvorfor de fleste andre også mente han ville vinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer