LEDER

Krigen i Ukraina

Det gjenreiste imperiet og Nato

Nato er mer nødvendig enn knapt noen gang tidligere.

IMPERIER KREVER KRIG: Russlands president Vladimir Putin vil bygge et russisk imperium. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
IMPERIER KREVER KRIG: Russlands president Vladimir Putin vil bygge et russisk imperium. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi tok kanskje ikke høyde for dette da vi planla verden og Europa etter den kalde krigens slutt for 30 år siden: At i det russiske nasjonsbyggingsprosjektet lå den latente ideen om imperiet. At russisk storhet bare kunne gjenreises hvis imperiet gjenoppsto og ble revitalisert. Og at et gjenreist imperium i vår tid er imot tiden, fordi imperiene slik vi kjente dem egentlig forsvant etter 1. verdenskrig, for mer enn 100 år siden. Fordi et gjenreist imperium forutsetter at demokratiet settes til side for noe større og viktigere. Og at de to – imperiet og demokratiet – er som ild og vann, uforenlige.

HISTORISK: Den historiske Nato-signering mellom Tyrkia, Sverige og Finland beskrives som historisk av kommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Så ble revansjisten og nullsum-spilleren Vladimir Putin Russlands president for 22 år siden. Og nå er vi tilbake til den kalde krigens tid. Eller vel så det, for den kalde krigen har blitt varm. Fordi imperier krever krig for å være vitale, slik deres blodige historie forteller oss.

Natos toppmøte i Madrid i forrige uke er et svar på innholdet i denne lille historieleksjonen. Et nødvendig svar. Putins forsøk på å revitalisere og ekspandere det russiske imperiet ligger bak ideen om Russkij Mir – den russiske verden. Som både skal dominere Russland selv, med en nasjonalistisk-konservativ – ja, en reaksjonær – ideologi. Som skal ekspandere til å inkludere så mange som mulig av dem Putin definerer som de «russisk kulturelle».

Derfor er den ukrainske motstanden mot Putins krig avgjørende for oss alle. Derfor er statsminister Jonas Gahr Støres besøk til Kyiv i forrige uke, og hans gave på ti milliarder kroner til Ukraina, en selvfølge. Fordi det også er en gave til oss selv. Nå – og i tida framover – må vi stadig minne oss selv på at ukrainerne også kjemper vår kamp. Derfor må de hele tida forsynes med våpen, ammunisjon og penger.

Putins krig har revitalisert Nato. Det er ikke lenger hjernedødt, slik Frankrikes president Emmanuel Macron ganske riktig sa for noen år siden. Det er i stedet i ferd med å bli hjernen i motstanden mot imperiet. Nato-toppmøtet i Madrid bekreftet at 300 000 Nato-soldater hele tida skal være i kampberedskap, og at de baltiske land permanent skal ha en kampgruppe med opptil en bataljon hver, rundt 3 000 soldater. De skal – sammen med beredskapssoldatene – kunne slå tilbake et angrep mot et land i alliansen. De defensive styrkene er mye mer offensivt utplassert, som et svar på Putins krig.

Likevel, Putin har mislyktes i alt. Han har samlet Nato og Vesten mot imperiet, fått Finland og Sverige inn i Nato, og mislyktes i sin krig i Ukraina. Nato er nødvendig som nesten aldri før.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer