DEBATT

«Ways of seeing»

Det gode hatet

Nazi-Tysklands jøder ble som kjent forfulgt og drept på bestialsk vis. Jeg tolker det som om Wåge ønsker at jeg skal lide samme skjebne.

- Dagbladets håndtering av denne saken eksemplifiserer avisens selektive forhold til ytringsfriheten og Vær varsom-plakaten, skriver Christian Tybring-Gjedde. Bildet er fra da Tybring-Gjedde vitnet i saken mot Laila Bertheussen i Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- Dagbladets håndtering av denne saken eksemplifiserer avisens selektive forhold til ytringsfriheten og Vær varsom-plakaten, skriver Christian Tybring-Gjedde. Bildet er fra da Tybring-Gjedde vitnet i saken mot Laila Bertheussen i Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Det er så ein kunne ønskje seg magiske evner og ei tidsmaskin og la Tybring-Gjedde hamne som jøde i Nazi-Tyskland. Då tenkjer eg han skulle fått opplevd ein annan invasjon av private sfærer enn filming av husfasader.»

Avsnittet over er sakset fra en kronikk som ble publisert i Dagbladet 26. januar. Kronikken er skrevet av pensjonert lærer Jarl Wåge. Kronikken omhandler hatet som fremføres av det venstreradikale teateret Black Box i forestillingen «Ways of Seeing». Wåge skriver om hans ønske om å skape en tidsmaskin og sende meg til Nazi-Tyskland som jøde. Nazi-Tysklands jøder ble som kjent forfulgt og drept på bestialsk vis. Jeg tolker det som om Wåge ønsker at jeg skal lide samme skjebne.

Bakgrunnen for Wåges ønske er et innlegg på min Facebook-side hvor jeg viser til at teaterets aktører, ifølge dem selv, i flere måneder har overvåket blant annet mitt hjem. Eller som skuespiller Hanan Benammar i 2018 uttaler til Morgenbladet: «Vi ville komme nærme innpå dem fysisk, for å undersøke hvem som er bak den ekstreme høyresidens vekst. Vi brukte vår kunstneriske frihet, og valgte å provosere ved å filme husene deres. Vi ville kartlegge nettverkene til de som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. For oss var det en pilegrimsferd.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.