DEBATT

Det grå gullet

Det grå gullet

Kanskje er det de eldre næringslivet skal leve av når olja tar slutt?

ELDRE, ET MARKED: Med brukervalg og skattesubsidier er det ikke menneskene høyresiden vil nå, men kjøpekraften deres – både den private og den som skjer gjennom offentlige tjenester, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB
ELDRE, ET MARKED: Med brukervalg og skattesubsidier er det ikke menneskene høyresiden vil nå, men kjøpekraften deres – både den private og den som skjer gjennom offentlige tjenester, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Næringslivets Handelsorganisasjon (NHO) kaller nå alle over 60 år, deres private kjøpekraft og bruk av velferdsstatens tjenester, for det grå gullet. Men hva skjer når eldreomsorg gjøres om til et kommersielt marked?

Eldre har blitt en kjøpesterk gruppe, men eldre, friske kunder er ikke lenger nok. Syke og hjelpetrengende eldre skal også bli kunder, hvis NHO og regjeringen får det som de vil.

Fordi vi har en offentlig velferdsstat, er de store pengene innen omsorg i Norge å finne i de offentlig finansierte tjenestene. Skal næringslivet få tak i det grå gullet, må eldreomsorgen privatiseres.

Derfor har høyresiden intensivert innsatsen for såkalt brukervalg i eldreomsorgen og statlig subsidiering av private tjenester i hjemmet. Som administrerende direktør i NHO Service og Handel skriver: «Eldre befolkning, nye tjenester – sammen er de dynamitt.» Og hun fortsetter: «At det «grå gullet» er et interessant marked, ser vi av reklamer, som i økende grad tar i bruk modeller som har passert middagshøyden. Eldre blir en mer kjøpesterk gruppe enn det vi har vært vant til, ikke minst fordi nye pensjonistkull inkluderer kvinner med høyere pensjon enn før, og fordi mange i Norge har tjent gode penger på sine boliger.» (Dagens Perspektiv 23.10.20)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.