DEBATT

Det har gått inflasjon i vernebestemmelser

De fleste nordmenn er opptatt av å ta vare på naturen og ser viktigheten av at mye av den skal være tilgjengelig for alle. Forskjellen på Frp og SV er at Frp mener eiendomsretten og verdiskaping også er viktig.

MINDRE BYRÅKRATI: - Jeg har tiltro til at lokalpolitikere er best på å verne om både landbruk, skog fjell, strender, kulturminner og verdiskaping. Denne jobben vil altså SV overlate til byråkrater, skriver Helge Andre Njåstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MINDRE BYRÅKRATI: - Jeg har tiltro til at lokalpolitikere er best på å verne om både landbruk, skog fjell, strender, kulturminner og verdiskaping. Denne jobben vil altså SV overlate til byråkrater, skriver Helge Andre Njåstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hele Norge er egentlig et vernet område ifølge SV, MDG og biologer. Dette er nok en av hovedgrunnene til at arealsaker har blitt en grobunn for småkorrupte tilstander i enkelte kommuner.

Tilfeldighetene og uforutsigbarheten for hvem som får bygge hvor, hemmer eiendomsretten og verdiskapingen. Dette er også uheldig for utvikling av områder som skal være til allemannseie.

Problemet er ikke at folk bygger i strandsonen. Problemet er at det ikke er nok flotte offentlige strandområder. I de fleste land ligger private og offentlige strandområder side om side, helt uten at dette er et problem for noen. Dette burde være mulig i Norge også.

Ingen politikere skal frarøve allmennheten tilgang til all kystlinje, strand, skog og fjell. Samtidig skal heller ingen politikere kunne frarøve innbyggere privat eiendom eller overstyre hvordan den benyttes, om hensikten er å forbedre eller utvikle.

Det er nok av både kystlinje, skog og fjell til alle i Norge. Det bor ikke veldig mange folk her.

Både politikere, byråkrater, privatpersoner og næringsdrivende har mistet oversikt over hvem som egentlig bestemmer over privat eller offentlig eiendom. Ingen vet hva man kan bygge hvor, eller om et vedtak om å kunne bygge egentlig betyr at man faktisk kan sette i gang arbeidet.

I et leserinnlegg i Dagbladet den 15. oktober påstår SVs Karin Andersen og Lars Haltbrekken at Frps forslag til forenklinger i byråkrati og mer makt til lokaldemokratiet er et frieri til milliardærer. Jeg tror man må være SV-er for å trekke den parallellen og for ikke å være i stand til å kunne se utfordringene med at byråkrater overkjører folkevalgte, som er det Frps forslaget handler om.

Frp vil frata fylkesmannen og Statens vegvesen muligheten til å overkjøre kommunene og folkevalgte lokalpolitikere i arealsaker. Når lovverket og bestemmelser er tvetydig er det mest ryddig å legge avgjørelsene til lokaldemokratiet. Ingen kjenner nærområdet bedre og ingen vil ha større interesse av å ivareta både eiendomsretten og allemannsretten samtidig som det legges til rette for verdiskaping.

De fleste nordmenn er opptatt av å ta vare på naturen og ser viktigheten av at mye av den skal være tilgjengelig for alle. Forskjellen på Frp og SV er at Frp mener eiendomsretten og verdiskaping også er viktig.

Å legge mer makt over til de folkevalgte vil nok være farlig for SV da dette vil gi en bedre oversikt over hvilken politikere som faktisk klarer å skape verdier lokalt. En jobb som vanskelig lar seg gjøre om næringslivet ikke får bygge og privatpersoner føler en overhengende trussel for inngripen på privat eiendom med reguleringer, skatter og avgifter.

Å styrke lokaldemokratiet ved å fjerne en statelig hindring for utvikling i kommunene burde være til interesse for alle partier. Jeg har tiltro til at lokalpolitikere er best på å verne om både landbruk, skog fjell, strender, kulturminner og verdiskaping. Denne jobben vil altså SV overlate til byråkrater. Det er verdt å merke seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer