DEBATT

­

Det kimer til høysesong for klåing

Alle som har jobbet i utelivet vet det så altfor godt. Når julebordsgjestene velter inn og promillen går opp, er det mange som lar både folkeskikk og respekt ligge igjen hjemme.

JULEBORDENES SKYGGESIDE: Undersøkelser viser at en av fem kvinner som jobber i hotell og restaurant, har opplevd seksuell trakassering. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
JULEBORDENES SKYGGESIDE: Undersøkelser viser at en av fem kvinner som jobber i hotell og restaurant, har opplevd seksuell trakassering. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kanskje synes kunden at du som servitør er skikkelig fin. Kanskje inviterer han deg snøvlende opp på hotellrommet eller inn på toalettet. Kanskje synes han du er dum som sier nei, og spør om du er sur fordi du har ligget for lite.

Andre klapser deg på rumpa, tar deg på puppen eller holder deg intimt rundt hofta. Noen ganger sier de «jenta mi», og andre ganger tøffer de seg for kollegene med å komme med åpenbare seksuelle hentydninger.

Og du som servitør prøver bare å gjøre jobben din.

Smile, yte service og sørge for at arbeidsplassen fortsatt er et attraktivt sted for bedrifter å arrangere julebord. I time etter time. Mens du utsettes for seksuell trakassering.

Det kan føre til psykiske plager, mistrivsel og at folk ikke orker jobben mer, mens kunden tenker at dette var en artig kveld med en søt servitør.

JULEBORD: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har en klar oppfordring i disse julebordstider. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
JULEBORD: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har en klar oppfordring i disse julebordstider. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer

Seksuell trakassering er ulovlig. Arbeidsgiver skal sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø, og forebygge og søke å hindre at medarbeidere utsettes for seksuell trakassering.

Og arbeidsgiver skal gripe inn og følge opp når seksuell trakassering skjer. Det følger både av arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven.

Likevel er tallenes tale klar. Seksuell trakassering er fortsatt er et samfunnsproblem, et stort likestillingsproblem og et stort arbeidsmiljøproblem.

Julebordsesongen er en høytid for seksuell trakassering, men det skjer hele året. Mellom ansatte og kunder, mellom kollegaer og mellom ledere og ansatte.

Nå vil regjeringen øke innsatsen for å få bukt med problemet.

Regjeringa fører en offensiv likestillingspolitikk, og vi er tydelige i på at vi vil styrke arbeidet mot seksuell trakassering. Det skal vi levere på!

Derfor jobber vi nå med en stortingsmelding som legger føringer for en politikk for et samfunn fritt for seksuell trakassering. En viktig del av dette vil være å kartlegge problemet, vurdere tiltakene som allerede finnes og foreslå nye innsatser.

Vi har også vært tydelige i Hurdalsplattformen på at arbeid mot seksuell trakassering skal inn i HMS-reglene i arbeidsmiljøloven, fordi et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø også handler om frihet fra seksuell trakassering.

Hotell- og restaurantbransjen er en av sektorene der flest rapporterer om seksuell trakassering. Undersøkelser viser at en av fem kvinner som jobber i hotell og restaurant, har opplevd seksuell trakassering.

FEST MED BISMAK: Når promillen går opp, er det mange julebordsgjester som dropper både folkeskikk og respekt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
FEST MED BISMAK: Når promillen går opp, er det mange julebordsgjester som dropper både folkeskikk og respekt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Det er alvorlig og jeg håper du har det i bakhodet når du skåler med kollegene dine på julebord.

For hva er ditt bidrag til at servitøren skal føle seg trygg og glad på jobb?

Hvis du overhører en kollega strø rundt seg med slibrige kommentarer, må du våge å si ifra. Gi beskjed til sjefen og gi beskjed til kunden. Gjør ham oppmerksom på at det ikke er sjarmerende og morsomt, bare ufint og ulovlig.

Og hvis du har hatt en ekstra flink og sjarmerende servitør, kan du vise takknemlighet på normalt vis.

Vær blid, imøtekommende og høflig. Gi gjerne også tips.

Å takke ved å gi henne komplimenter for flotte bein eller fin rumpe er derimot ikke greit. Det har det heller aldri vært.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer