LEDER

2022:

Det kunne vært mye verre

Kanskje det vanskelige året 2022 har lært oss å sette pris på det som faktisk fungerer?

DEFINERENDE MØTE: President Joe Biden tok imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Washington, DC denne uka. Foto: Shutterstock / NTB
DEFINERENDE MØTE: President Joe Biden tok imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Washington, DC denne uka. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

2022 har vært et vanskelig år. Det minner vi oss selv ofte på. Krig i Europa, energikrise, stigende priser og økende rente har gjort verden mindre trygg og økonomien mer presset for de aller fleste.

Men det kunne vært mye verre.

Det kan låte som en fattig trøst, men er et viktig poeng når vi skal se tilbake på det skjebnesvangre året vi er i ferd med å legge bak oss. Det er viktig fordi det har krevd en helt spesiell innsats for at det ikke skulle gå langt dårligere i 2022.

KLAR: USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet hverandre og langet ut mot Russlands president Vladimir Putin under en felles pressekonferanse onsdag kveld. Video: Reuters. Vis mer

Denne uka var det et symboltungt møte mellom presidentene Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj i Washington D.C. Det viktigste på agendaen var å sikre nye våpenleveranser og økonomisk støtte til Ukraina.

Møtet ble likevel også en markering av noe større.

Etter at Putins Russland gikk til angrep på Ukraina 24. februar har den internasjonale støtten vært formidabel. Ikke bare har den vært omfattende, den har vært koordinert og politisk avstemt. Målet har vært å oppnå svekkelse av Russland, øke Ukrainas kampkraft og motstandsevne – uten å risikere en spredning av konflikten.

Dette har krevd lederskap, vilje til samarbeid og kompromisser.

For alt vi beklager oss over, og alt som kan føles utilstrekkelig i politikken og det internasjonale samarbeidet, har 2022 også vist hva det faktisk går an å få til. Den brede, solide støtten vil har sett til fordel for Ukraina, og den bemerkelsesverdige suksessen til de ukrainske styrkene kunne ingen ta for gitt ved krigsutbruddet.

Og det er grunn til å spørre: Hvor hadde vi vært i dag uten dette?

Det er en av de definerende historiene om 2022, og det er viktig at vi forteller den.

Samtidig er denne suksessen en påminnelse om vår sårbarhet. USA bærer den soleklart største andelen av den militære og økonomiske støtten til Ukraina. Europa har vist en imponerende evne til samhold og rask politisk handlekraft, men er helt avhengig av storebror i NATO. Vi lever i et skjebnefellesskap med et mer politisk ustabilt USA.

Men også her er det lyspunkter. Historien om mellomvalget i USA i høst ble en serie med tap for populistiske republikanere støttet av Trump.

Kanskje det vanskelige året 2022 har lært oss å sette pris på det som faktisk fungerer? Det er lov å håpe.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer