DEBATT

Pandemien

Det lange året

Jeg vil oppfordre Bent Høie til å stille sykepleierne det samme spørsmålet han vil at vi skal stille pasientene: «Hva er viktig for deg?»

HØYT TEMPO: Forskere har funnet at 30 prosent av helsepersonellet har utviklet symptomer på posttraumatisk stresslidelse, angst og depresjon under pandemien, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB
HØYT TEMPO: Forskere har funnet at 30 prosent av helsepersonellet har utviklet symptomer på posttraumatisk stresslidelse, angst og depresjon under pandemien, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg må fortelle hvordan det har vært på innsida av helsevesenet dette året, bak statistikken, pressekonferansene med ministere og eksperter og krisepakker. For det jeg får høre, fra kollegaer i garderoben og på pauserommet er det samme: «Jeg var sliten før dette begynte».

Slitne har sykepleiere vært før, men pandemien har gjort det tydelig at vi jobber i et system der omsorgsarbeidets rammer er veldig trange. For mange sykepleier har det vært et år der yrkesetikken i enda større grad enn før har måttet vike.

«Du må hele tiden gjøre deg litt kald. Hvis ikke kommer du til å være lei deg hele tiden». Sykepleieren som sa dette til meg jobbet på et sykehjem. Hun var en av mange helsearbeidere som selv har fått corona på jobb. Men det var ikke det som gjorde mest inntrykk på meg da jeg snakket med henne. Det var fortellingen om den ekstremt hektiske hverdagen på et vanlig sykehjem, både før og under pandemien. For noen uker siden skrev hun til meg at hun hadde bestemt seg for å slutte. «Så underbemannet som vi er i eldreomsorgen er det rett og slett uverdig for de eldre. Jeg vil ikke være en del av det».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer