KOMMENTARER

Det letteste er å gå

Mistillitsforslaget mot Lan Marie Nguyen Berg har et tynt juridisk grunnlag, men truer det rødgrønne prosjektet.

SKAL PÅ STORTINGET: Går Berg av frivillig, kan en ny MDG-politiker ta hennes plass i byrådet – uten at mistillitsforslaget blir en realitet. Det vil være et nederlag for henne, men vil redde byrådet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKAL PÅ STORTINGET: Går Berg av frivillig, kan en ny MDG-politiker ta hennes plass i byrådet – uten at mistillitsforslaget blir en realitet. Det vil være et nederlag for henne, men vil redde byrådet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et politisk drama utspiller seg rundt Oslos mest populære – og mest utskjelte – politiker. Lan Marie Nguyen Berg kan bli tvunget til å gå av som byråd for miljø og samferdsel, når mistillitsforslaget mot henne behandles i bystyret onsdag. Situasjonen setter samarbeidet på rødgrønn side på prøve, og kaster lange skygger inn mot stortingsvalget om tre måneder.

Raymond Johansen nekter å svare på om han vil stille kabinettsspørsmål eller ikke. Det betyr at det ikke er en selvfølge at hele byrådet går av, hvis det blir flertall for mistillit mot byråden. Miljøpartiet de Grønnes gruppeleder Sirin Stav og Arbeiderpartiet-veteranen Thorbjørn Berntsen kan altså ta feil. Men dette kan neppe MDG finne seg i. Må Berg gå av, uten at byrådslederen stiller kabinettsspørsmål, vil MDG sannsynligvis gå ut av byrådet. Da vil samarbeidet mellom Ap, SV og MDG være dødt, i byen som har vært selve utstillingsvinduet for et slikt samarbeid.

Tre ulike aktører kan løse problemet: Byråden selv, byrådslederen og opposisjonen – særlig Rødt. Det skal vi komme tilbake til. Men først, selve saken: Grunnlaget for mistillit er ganske tynt.

Fremskrittspartiet sier i forslaget at Berg har brutt informasjonsplikten til bystyret, siden hun ikke før ved revidert budsjett i mai fortalte at den nye vannforsyningen til Oslo vil kunne bli fem milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Den kostnaden må byen ta, selv om prisstigningen er enorm. Utbyggingen burde vært satt i gang for flere tiår siden, manglende reservevannberedskap er en tikkende bombe. De må mange tidligere bystyrer dele ansvaret for. Men et så stort prosjekt krever tett politisk oppfølging.

Strengt formelt er det neppe riktig at Berg har brutt informasjonsplikten, selv om byråden har vært klar over at det kunne bli en stor budsjettsprekk siden desember. Berg har siden da gjort det hun kunne for å kontrollere tallene, og den endelige rapporten med siste anslag ble klar like før hun la den fram for bystyret. Juridisk er sannsynligvis dette godt nok.

Det er ingen tvil om at opposisjonen lenge har ønsket å ramme Berg, dette er heller ikke første mistillitsforslag mot henne. MDG har også rett i at kritikken mot Berg er mer personfokusert og hardere enn mot andre politikere med liknende synder på sitt ansvarsområde. Men dette vet jo Berg godt fra før. Derfor ville det vært klokere å informere bystyret så snart hun fikk informasjonen selv, med taushetsplikt for å sikre prosjektet. Manglende politisk erfaring og tynnslitt tillit mellom blokkene i bystyret kan forklare, men ikke unnskylde, at dette er dårlig politisk håndverk.

Nå er situasjonen satt på spissen, og Bergs skjebne er i bystyrets hender. Men selv om Høyre, Venstre og KrF kan anklages for å være «flisespikkepartier» om de stemmer for mistillit mot Berg, kan hun ikke regne med at de vil redde henne. Dermed gjenstår tre aktører.

Rødt åpner nå for å støtte mistillitsforslaget, men har ikke endelig bestemt seg. Partiet kan si at de støtter kritikken av Berg, men ikke vil stemme for at hun må gå av. Rødts dilemma er at de støtter et rødgrønt byråd framfor et borgerlig, men at de heller ikke vil at deres støtte kan tas for gitt.

Raymond Johansen kan stille kabinettsspørsmål, og altså si at mistillit mot Berg vil få hele byrådet til å gå av. Det vil sannsynligvis få Rødt til å bøye av, fordi partiet ikke vil bidra til å sette inn et borgerlig byråd. Men hvis mistillitsforslaget likevel blir vedtatt, må altså hele byrådet gå. For byrådslederen kan det å bytte ut en byråd med en annen være en langt bedre løsning.

I bakgrunnen lurer også en konflikt. For Arbeiderpartiet er Bergs polariserende stil et problem, både fordi MDG får æren for byrådets politikk og fordi de sørger for at politikken framstår som mer kontroversiell enn den trenger å gjøre.

Den letteste løsningen er nok den som sitter lengst inne: Lan Marie Nguyen Berg kan trekke seg fra byrådet. Hun skal uansett ut av oslopolitikken på den andre siden av sommeren, fordi hun står øverst på partiets liste til Stortinget. Går Berg av frivillig, kan en ny MDG-politiker ta hennes plass i byrådet – uten at mistillitsforslaget blir en realitet. Det vil være et nederlag for henne, men redde byrådet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer