KOMMENTARER

Det letteste er å gå

Mistillitsforslaget mot Lan Marie Nguyen Berg har et tynt juridisk grunnlag, men truer det rødgrønne prosjektet.

SKAL PÅ STORTINGET: Går Berg av frivillig, kan en ny MDG-politiker ta hennes plass i byrådet – uten at mistillitsforslaget blir en realitet. Det vil være et nederlag for henne, men vil redde byrådet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKAL PÅ STORTINGET: Går Berg av frivillig, kan en ny MDG-politiker ta hennes plass i byrådet – uten at mistillitsforslaget blir en realitet. Det vil være et nederlag for henne, men vil redde byrådet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et politisk drama utspiller seg rundt Oslos mest populære – og mest utskjelte – politiker. Lan Marie Nguyen Berg kan bli tvunget til å gå av som byråd for miljø og samferdsel, når mistillitsforslaget mot henne behandles i bystyret onsdag. Situasjonen setter samarbeidet på rødgrønn side på prøve, og kaster lange skygger inn mot stortingsvalget om tre måneder.

Raymond Johansen nekter å svare på om han vil stille kabinettsspørsmål eller ikke. Det betyr at det ikke er en selvfølge at hele byrådet går av, hvis det blir flertall for mistillit mot byråden. Miljøpartiet de Grønnes gruppeleder Sirin Stav og Arbeiderpartiet-veteranen Thorbjørn Berntsen kan altså ta feil. Men dette kan neppe MDG finne seg i. Må Berg gå av, uten at byrådslederen stiller kabinettsspørsmål, vil MDG sannsynligvis gå ut av byrådet. Da vil samarbeidet mellom Ap, SV og MDG være dødt, i byen som har vært selve utstillingsvinduet for et slikt samarbeid.

Tre ulike aktører kan løse problemet: Byråden selv, byrådslederen og opposisjonen – særlig Rødt. Det skal vi komme tilbake til. Men først, selve saken: Grunnlaget for mistillit er ganske tynt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer