KOMMENTARER

Jørn Lier Horst

Det lukter svidd

Det lukter svidd i norsk bokbransje. Stevningen av Jørn Lier Horst er et symptom på at murrende konflikter endelig har tatt fyr.

UENIGE: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst har ulikt syn på den siste utviklingen i Hagen-saken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var bare et spørsmål om tid før det eksploderte. Tidlig i desember varslet Gyldendal og Lydbokforlaget at de går til sak mot sin forhenværende bestselgerforfatter Jørn Lier Horst. Den tidligere politietterforskeren anklages for «piratkopiering» etter at han spilte inn, og deretter la ut for salg og strømming, nye utgaver av 21 lydbøker som de to forlagene mener de har rettighetene til. Den juridiske kampen er detaljert og innviklet, men kjernen i krangelen er du, jeg og alle vi som strømmer lydbøker.

Hvem skal få pengene våre?

Det er Klondike i den norske bokbransjen når det kommer til strømming. Pilene peker bare oppover. I 2020, året folk knapt har hatt mulighet til å gjøre annet enn å pusle i eget hjem, viste tallene for tredje kvartal at strømmeomsetningen har steget med 37.7 prosent siden samme tid i fjor. Strømmemarkedet, som for bare noen år siden gikk i bleier, er nå myndig. Nå vil alle ha sin rettmessige del av kaka.

Med sine støtteordninger og særavtaler kan bokbransjen være komplisert og forvirrende. Tilsynelatende også for bokbransjen. I årevis (!) har forfatterne og forlagene forsøkt å komme til enighet om en egen strømmekontrakt, uten hell. Det murres om at forlagene trekker ut forhandlingene fordi gamle kontrakter passer dem best.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer