DEBATT

VM i Qatar

Det mest umoralske noensinne

VM i Qatar i november er en kreftsvulst som vokser for hver dag som går.

PROTESTERTE: Det norske fotballandslaget har flere ganger protestert mot forholdene for arbeiderne i Qatar. Første gang foran landskampen mot Gibraltar, 24. mars i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån / NTB
PROTESTERTE: Det norske fotballandslaget har flere ganger protestert mot forholdene for arbeiderne i Qatar. Første gang foran landskampen mot Gibraltar, 24. mars i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Uavhengig av om Norge kvalifiserer seg til VM i Qatar i 2022, vil dette mesterskapet gå inn i idrettshistorien som det mest umoralske noensinne. Riktignok har ingen ennå den fulle oversikten over antall gjestearbeidere som har mistet livet under forberedelsene til dette arrangementet, men vi nærmer oss faretruende det antallet som bosnisk-serbiske militærstyrker tok livet av i Srebrenica i 1992, nemlig 7500. Begge disse humanitærekatastrofene har sine ulikheter til tross en ting til felles: Nemlig grunnleggende forakt for menneskeverdet.

Misbruket av gjestearbeidere i Qatar leder straks tanken tilbake til VM i Argentina i 1978 hvor FIFAs daværende ledere glatt ignorerte brutaliteten til et militærdiktatur som aldri nølte med å kaste hundrevis av politisk radikale ungdommer i havet fra fly og helikoptre. Tildelingen til sjeikene i Qatar glir dermed pent inn i rekken av mesterskap som har krenket menneskerettighetene og hvor Fifas utvalgte menn, tilsynelatende uten å bry seg, har boltret seg i en svart pøl av intriger, bestikkelser og korrupsjon for egen vinning.

Umoralen i Fifa er en stor tragedie siden ingen andre idretter kan vise til større gjennomslagskraft globalt enn nettopp fotballen. Organisasjonen med over en milliard medlemmer, hvorav de fleste er barn, har alltid hatt en unik mulighet til å vedta en høy moralsk standard, både på og utenfor banen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer