DEBATT

Kjønn og seksualitet

Det minner om en parodi, KrF

Når KrF i samme åndedrag som de vil begrense menneskers tilgang til helsehjelp og informasjon om seg selv, vedtar et milliardløft for psykisk helse, så blir det litt parodisk.

NY TONE FRA KRF: I stedet for et bedre helsetilbud til barn og unge med kjønnsinkongruens skal det strammes inn, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY TONE FRA KRF: I stedet for et bedre helsetilbud til barn og unge med kjønnsinkongruens skal det strammes inn, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En resolusjon fra KrFs landsmøte forteller at de «ser med stor bekymring på de kraftig økende behovene for psykisk helsehjelp».

Jeg er glad for at KrF vil være en tydelig stemme for de av oss med psykiske helseutfordringer. I 2017 fikk de også med seg et samlet Storting på et helhetlig løft for barn og unges psykiske helse.

Opptrappingsplanen var klar høsten 2019. Den inkluderte et tydelig budskap om de særskilte utfordringene barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet, møter. «Unge lhbti-personer ser ut til å være særlig sårbare.» «Personer med kjønnsinkongruens opplever ofte psykiske helseutfordringer på grunn av stigma, skam og sosial ekskludering. Mange får dessuten ikke den støtten de trenger for å kunne leve som den man er.»

Planen ble vedtatt i februar i fjor, uten noen konkrete tiltak for lhbti-barn og -unge. KrF stemte samlet for.

Et drøyt år seinere er tonen en helt annen. I stedet for et bedre helsetilbud til barn og unge med kjønnsinkongruens skal det strammes inn. Flere skal tvinges til å gjennomgå feil pubertet, med alt av ubehag og dysfori det innebærer. Stikk i strid med hva organisasjonene på feltet tilrår.

I stedet for åpenhet, undring og rom for mangfold og variasjon i skolen må barna og de ansatte forholde seg til to bokser ikke alle av oss klarer å passe inn i. De som vil fargelegge litt utenfor strekene får beskjed om at de må holde seg innenfor. Det kalles visst «omsorg». Som tidligere lærer og undervisningsinspektør, er ikke dette en omsorg jeg ville vært komfortabel med å gi.

At KrF nå ønsker slike begrensninger er dramatisk og store tilbakeskritt for situasjonen til en allerede sårbar gruppe. Men heldigvis har KrF milliardene til å bøte på skaden de nå ønsker å forårsake. De vil «øke kompetansen om psykisk helse til ansatte i skolene, for å oppdage raskere barn og unge som har behov for profesjonell hjelp i psykiatrien».

Vi i FRI har oppdaget dem for lenge siden, i stadig mer fortvilede telefoner og e-poster til oss og andre skeive organisasjoner. Vi skulle ønske at vi kunne forsikre dem om at kompetent hjelp finnes, og at konkrete tiltak er tilgjengelige. Det kan vi ikke.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer

Jeg sender derfor varme tanker i takknemlighet til alle ansatte i barnehager og skoler som lar barn og unge finne ut av hvem de er i eget tempo, og som gir dem støtte og anerkjennelse på veien, uansett om de befinner seg i eller utenfor boksene. Måtte dere evne til å bygge så trygge og robuste barn og unge at milliardene til KrF kan gå til noe annet. Det er helt sikkert bruk for de andre steder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer