KOMMENTARER

Navanlyj-saken

Det moralske overtaket

Dommen mot Aleksej Navalnyj gjenskaper ham fra å være en farlig politisk aktivist til bli en enda farligere helt med moralen på sin side.

DØMMES: Aleksej Navalnyj må sone i tre og et halvt år i en såkalt fangekoloni, har Moskva byrett bestemt. Før dommen ble kjent kom han med en hilsen. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Makta har talt. Som ventet. Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalny er dømt for ikke å ha fulgt meldeplikten hos politiet i Moskva som han var pålagt etter å ha fått en betinget dom for svindel i 2014. Dommen fra 2014 gjøres nå om til ubetinget fengsel, men det trekkes fra et år som Navalnyj satt i husarrest, slik at president Vladimir Putins viktigste motstander nå må sone to og et halvt år i straffekoloni. Det hjelper neppe at dommen i byretten i Moskva ankes. Kreml har tatt sin avgjørelse.

Om det er en klok avgjørelse å gjøre Navalnyj til en levende martyr gjenstår å se. Overdreven bruk av fysisk makt er ofte de maktesløses våpen. Det er det du bruker når du ikke lenger har andre maktmidler å bruke. I en ordveksling som angivelig skal ha funnet sted mellom Josef Stalin og Winston Churchill mot slutten av 2. verdenskrig, som er spesielt godt kjent i Russland, stilte den seierssikre Stalin dette spørsmålet til Churchill; hvor mange divisjoner har Paven?

Svaret ga seg selv. Men generalissimo - for han var også det - Stalin underspilte den moralske makta som den katolske kirka, og religion i det hele tatt, hadde. Og har. Stalins skryt av egen militær styrke står derfor fram som et lærestykke på hvordan makt utøves på andre måter enn gjennom tvang og undertrykkelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer