KOMMENTARER

Det nest eldste yrket

En ingeniør er siktet for spionasje for Russland. Det bør ikke overraske. Også Norge er en stormakt når det gjelder etterretning, skriver John O. Egeland.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er gode grunner til at spionasje blir kalt verdens nest eldste yrke. 1300 år før Kristus beordret Gud sin operasjonsleder Moses om å samle inn etterretning om Det lovede land. I Valhall hadde Odin ravnene Hugin og Munin som hver morgen fløy ut i verden for å registrere hva folk sa og hva som skjedde. Og slik har det fortsatt. God informasjon har fra de tidligste tider vært grunnlaget for politiske og militære beslutninger. Behovet er ikke mindre i vår tid. Tvert i mot har moderne kommunikasjonsteknologi økt behovet for sikker etterretning i flere retninger: Innsamling av informasjon, beskyttelse av informasjon og bruk av cyberspace som arena for spionasje, sabotasje, konflikt og krig.

Derfor lyder det kanskje litt troskyldig og gammelmodig når en norsk ingeniør (51) blir pågrepet av PST på en pizzarestaurant i Oslo i samtale med en operatør for Russlands hemmelige tjenester. Kontakten var ikke særlig skjult. Mannen er norsk statsborger med indisk bakgrunn og har en stilling i det maritime teknologiselskapet DNV GL (tidligere Det Norske Veritas). Han er varetektsfengslet i fire uker, siktet for spionasje. Ingeniøren skal ha mottatt et «ikke ubetydelig beløp» for sine tjenester, men hevder han ikke har gjort noe straffbart. Den russiske diplomaten er utvist fra Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer