KOMMENTARER

Det norske eventyret er truet

Norge er allerede i ferd med å ta steget inn i framtida med tusenvis av nye, grønne arbeidsplasser. For ikke å tryne på veien, må vi tenke nytt om vårt forhold til Europa.

ADVART: NHO-sjef Ole Erik Almlid er blant de som har advart mot konsekvensene for den begynnende norsk batteriindustrien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ADVART: NHO-sjef Ole Erik Almlid er blant de som har advart mot konsekvensene for den begynnende norsk batteriindustrien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har fått batteridilla. Det er like greit å stjele denne formuleringen, som var tittelen på en omfattende artikkel i Morgenbladet nylig. Batteriproduksjon har på overraskende kort tid blitt en svært konkret framtidsnæring i Norge. Det grønne skiftet banker på døra, og har lyst til å komme inn over dørterskelen.

Midt i denne optimismen melder farene seg. Dørterskelen truer med å bli høy. Den som prøver kommer inn døra risikerer å snuble på veien.

La oss først se hva som står på spill.

Etter hvert som ikke bare Norge, men også resten av Europa og verden skal komme etter som elbilister, er det bruk for en mengde nye batterier. Tilsvarende behov vil melde seg i kraftbransjen. Sol og vind som skinner og blåser med uforutsigbar styrke, vil gjøre at vi trenger batterikapasitet for å lagre deler av strømmen.

Å produsere disse batteriene krever ikke bare metaller og mineraler - det krever mye strøm. Den bør være fornybar, hvis det skal være noe poeng. Og gjerne billig. Dette har Norge ennå god tilgang på, og mer kan det bli i framtida hvis vi bare får oss til å bygge den ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer