Du vet at ordene er veid på gullvekt når alle involverte bruker det eksakt samme mantraet. Fredag hørte vi det fra både statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tina Bru (H), og vi kunne lese det i den nye energimeldingen som ble lagt fram av regjeringen. Oljevirksomheten skal fortsette som før, «innenfor rammene av norsk klimapolitikk og våre forpliktelser etter Paris-avtalen».
Hvorfor snakker alle likt? Og hva betyr egentlig denne setningen?
I midten av mai lanserte den viktigste premissleverandøren i petroleumssektoren, Det internasjonale energibyrået (IEA), en ny rapport som rystet bransjen i grunnvollene. I sitt scenario for hvordan verden kan klare å begrense den menneskeskapte temperaturøkningen til 1,5 grader, slik målet i Paris-avtalen er, strupes alle nye olje- og gassutbygginger. Verden har ikke behov for å åpne flere olje og gassfelt etter 2021 dersom gradestokken skal stoppe på 1,5 graders økning.
De første svarene på dette fra både politiske miljøer, interesseorganisasjoner og næringen i Norge var prøvende. Vi kan hente opp mer olje fordi den også brukes til å framstille andre produkter enn brennstoff, ble det blant annet sagt. Det var feil, for dette var det tatt høyde for i IEA-rapporten.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger