LEDER

Corona

Det politiserte viruset

Corona-pass, ny nedstenging og opptøyer er i ferd med å bli den nye normalen i Europa.

OPPTØYER Rotterdam fredag kveld. Demonstrasjoner mot corona-tiltak er Europas nye normale. Foto: AP / NTB
OPPTØYER Rotterdam fredag kveld. Demonstrasjoner mot corona-tiltak er Europas nye normale. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Corona-opptøyer der sentrum av Rotterdam raseres. 35 000 mennesker som demonstrerer mot corona-nedstenging i Wien. Det er i ferd med å bli den nye normalen i Europa. Tonen er satt for enda en vinter som vil bli preget av viruset. I et virus-trøtt befolkning er Europa igjen sentrum for pestens herjinger.

Pesten herjer fordi altfor få er vaksinert i mange land. I tillegg forsvinner effekten av vaksinen litt raskere enn man i utgangspunktet trodde. Den gode nyheten er at begge deler går det an å gjøre noe med. For det første ved å vaksinere de ennå uvaksinerte, og for det andre etter hvert ved å vaksinere alle med en 3. dose.

Den dårlige nyheten er at forbausende mange nekter å høre på fornuft.

Østerrike stenger mandag ned. De uvaksinerte kan i prinsippet bare gå til apoteket, matbutikken, eller vaksinestasjonen. Og innen februar skal vaksinering være obligatorisk, sier regjeringen. Bryter man regelen får man en bot på 5000 kroner. Med bare 65 prosent av befolkningen som er vaksinert, er helsevesenet i knestående. Likevel protesterer deler av befolkningen. Det høyrepopulistiske Frihetspartiet, med en oppslutning på rundt 20 prosent, har gjort vaksinemotstand til sin fanesak. Lederen for denne ytre høyre-flokken, Herbert Kickl, kaller regjeringens tiltak for «corona-apartheid».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer