LEDER

Corona

Det politiserte viruset

Corona-pass, ny nedstenging og opptøyer er i ferd med å bli den nye normalen i Europa.

OPPTØYER Rotterdam fredag kveld. Demonstrasjoner mot corona-tiltak er Europas nye normale. Foto: AP / NTB
OPPTØYER Rotterdam fredag kveld. Demonstrasjoner mot corona-tiltak er Europas nye normale. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Corona-opptøyer der sentrum av Rotterdam raseres. 35 000 mennesker som demonstrerer mot corona-nedstenging i Wien. Det er i ferd med å bli den nye normalen i Europa. Tonen er satt for enda en vinter som vil bli preget av viruset. I et virus-trøtt befolkning er Europa igjen sentrum for pestens herjinger.

Pesten herjer fordi altfor få er vaksinert i mange land. I tillegg forsvinner effekten av vaksinen litt raskere enn man i utgangspunktet trodde. Den gode nyheten er at begge deler går det an å gjøre noe med. For det første ved å vaksinere de ennå uvaksinerte, og for det andre etter hvert ved å vaksinere alle med en 3. dose.

Den dårlige nyheten er at forbausende mange nekter å høre på fornuft.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Østerrike stenger mandag ned. De uvaksinerte kan i prinsippet bare gå til apoteket, matbutikken, eller vaksinestasjonen. Og innen februar skal vaksinering være obligatorisk, sier regjeringen. Bryter man regelen får man en bot på 5000 kroner. Med bare 65 prosent av befolkningen som er vaksinert, er helsevesenet i knestående. Likevel protesterer deler av befolkningen. Det høyrepopulistiske Frihetspartiet, med en oppslutning på rundt 20 prosent, har gjort vaksinemotstand til sin fanesak. Lederen for denne ytre høyre-flokken, Herbert Kickl, kaller regjeringens tiltak for «corona-apartheid».

Over hele Europa - som i USA - er corona politisert. Ytre høyre leder an i vaksine-motstanden, og 65 prosent av Tysklands mer enn tre millioner uvaksinerte, sier av de overhodet ikke vurderer å ta vaksinen. I Tyskland, som i mesteparten av Europa, tas nå coronapass i bruk, for å slippe inn i restauranter, barer, konsertlokaler, osv. I delstaten Saksen, der det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland har en sterk posisjon, er bare 57, 5 prosent av befolkningen vaksinert. Dette har fått det velrenommerte tidsskriftet Der Spiegel til å skrive følgende, med klar brodd mot ytre høyre: «En forening av idioter har sørget for at Tyskland treffes veldig hardt av en fjerde bølge».

I Norge kan vi dempe språkbruken litt i forhold til Der Spiegels, fordi en større del av befolkningen er vaksinert. Men med et samfunn som det forhåpentligvis fortsatt går an å holde åpent, så er det grunn til enda en gang å minne om følgende: Med mindre legen gir den enkelte medisinske grunner til ikke å ta vaksinen, så gjelder fortsatt regelen om at enten så tar man vaksinen, eller så risikerer man å bli alvorlig syk av viruset. Valget er hver enkelts. Men konsekvensene av ikke å ta stikket er alvorlige både for den enkelte, og for oss alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer