DEBATT

Facebook:

Det siste vi trenger

I møte med kritikk og skandaler svarer Facebook med å skifte navn og lansere planer om et virtuelt univers.

DYSTOPISK: Når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, fremstår dette mer som en dystopi enn en digital fremtid vi ønsker å være en del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: Chris Delmas / AFP
DYSTOPISK: Når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, fremstår dette mer som en dystopi enn en digital fremtid vi ønsker å være en del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: Chris Delmas / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I møte med kritikk og skandaler svarer Facebook med å skifte navn og lansere planer om et virtuelt univers. Rekk opp hånda alle som tenker det er en god idé å gi Facebook enda mer makt over livene våre.

Facebook har vært ridd av en rekke skandaler den siste tida. Flere varslere har stått fram og fortalt hvordan selskapet, i jaget etter vekst og profitt, fremmer skadelig innhold og ser bort fra egen forskning som viser hvordan tjenestene fremmer dårlig selvbilde hos unge jenter.

Dette kommer på toppen av den kontinuerlige kritikken av hvordan selskapet håndterer brukernes personvern og forbrukerrettigheter – og hvordan selskapets har skapt en tilnærmet monopolsituasjon i viktige deler av vårt digitale liv.

Dessverre er det lite som tyder på at selskapet tar kritikken på alvor. Og når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, framstår dette mer som en dystopi enn en digital framtid vi ønsker å være en del av.

For hvem vil ha en virtuell og «utvidet» virkelighet der Facebook bestemmer spillereglene og kommer enda tettere på oss? Hvor det trolig vil samles inn enda mer og inngående informasjon om oss, og hvor Facebook før større kontroll over hvilke tjenester vi kan benytte og hvordan disse opererer?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer