DEBATT

Facebook:

Det siste vi trenger

I møte med kritikk og skandaler svarer Facebook med å skifte navn og lansere planer om et virtuelt univers.

DYSTOPISK: Når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, fremstår dette mer som en dystopi enn en digital fremtid vi ønsker å være en del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: Chris Delmas / AFP
DYSTOPISK: Når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, fremstår dette mer som en dystopi enn en digital fremtid vi ønsker å være en del av, skriver artikkelforfatteren. Foto: Chris Delmas / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I møte med kritikk og skandaler svarer Facebook med å skifte navn og lansere planer om et virtuelt univers. Rekk opp hånda alle som tenker det er en god idé å gi Facebook enda mer makt over livene våre.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi den 21. oktober. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Facebook har vært ridd av en rekke skandaler den siste tida. Flere varslere har stått fram og fortalt hvordan selskapet, i jaget etter vekst og profitt, fremmer skadelig innhold og ser bort fra egen forskning som viser hvordan tjenestene fremmer dårlig selvbilde hos unge jenter.

Finn Myrstad
Finn Myrstad Vis mer

Dette kommer på toppen av den kontinuerlige kritikken av hvordan selskapet håndterer brukernes personvern og forbrukerrettigheter – og hvordan selskapets har skapt en tilnærmet monopolsituasjon i viktige deler av vårt digitale liv.

Dessverre er det lite som tyder på at selskapet tar kritikken på alvor. Og når Facebook lanserer ideen om sitt eget metaunivers, framstår dette mer som en dystopi enn en digital framtid vi ønsker å være en del av.

For hvem vil ha en virtuell og «utvidet» virkelighet der Facebook bestemmer spillereglene og kommer enda tettere på oss? Hvor det trolig vil samles inn enda mer og inngående informasjon om oss, og hvor Facebook før større kontroll over hvilke tjenester vi kan benytte og hvordan disse opererer?

Vi skulle ønske at Facebook konsentrerte seg om utfordringene på dagens plattformer framfor å planlegge for ei framtid med enda mer Facebook. Dessverre er det lite som tyder på at dette vil skje. Vi håper nå at regjeringen og digitaliseringsminister Bjørn Arild Gram er beredt til å gjøre sitt for å tøyle teknologigigantene og følge opp lovnadene i Hurdalserklæringen om å beskytte oss mot digital overvåkning, og stille strengere krav til private selskapers deling av data.

Et godt sted er å følge opp de pågående lovprosessene i EU med Digital Services Act og Digital Markets Act. Her er det er en gylden anledning å styrke den demokratiske kontrollen av teknologigigantene gjennom økt innsyn og tilsyn.

For mens Facebook gjemmer seg bak rebranding og framtidsvyer, er vi nødt til å sette vår lit til politikere i Norge og i EU. Hvis ikke ender vi fort i et univers det Facebook setter reglene på egen hånd – og svært lite tyder på at det er en god idé.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer