KOMMENTARER

Corona i Kina

Det store spranget bakover

Hvordan går man med hevet hode når det som i går var hodeløst likevel er den eneste løsningen? Kina forlater nå sin nulltoleranse mot covid, skriver Morten Strand.

DØD AV CORONA: Beskyttelses-utstyr - men ingen statistikk - forteller om folk som dør av corona i Beijing. Foto: REUTERS / NTB
DØD AV CORONA: Beskyttelses-utstyr - men ingen statistikk - forteller om folk som dør av corona i Beijing. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

- Man har et standpunkt, inntil man tar et annet.

Den danske sosialdemokratiske statsministeren Jens Otto Krag formulerte i sin tid det selvfølgelige da han ga den politiske opportunismen et ansikt. For det kinesiske kommunistpartiet er en åpenhet som dette en utenkelighet. For det første så innrømmer partiet aldri feil, hvis det ikke er for å ta et oppgjør med interne parti-fiender, og da er det alltid «de andres» - altså mindretallets - feil. For det andre så er innrømmelser av feil et oppgjør med historien som var for lenge siden, som oftest også som en del av en intern maktkamp i partiet.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

Når Kina nå åpner opp, og forlater sin politikk med nulltoleranse i møtet med coronaviruset, så er derfor partisjef, diktator, og president Xi Jinping, taus. Taus som en østers. Som ansvarlig for både nulltoleransen, og for åpningen, er det best slik. Han kan ikke tape ansikt, selv om han åpenbart har mistet hodet, i hvert fall i forhold til det han sa for bare litt over en måned siden, under partikongressen der han i realiteten lot seg velge til diktator på livstid. Hvis det er det han vil.

Xi sa til partikongressen i november at partiet «resolutt» skulle stå fast ved - den riktignok kostbare - strategien med det han kalte den «den dynamiske null-covid» strategien. Han sa det i egenskap av å være «øverstkommanderende» i folkets krig mot viruset. Man kan trygt si at han bandt seg til masta i denne saken. Nulltoleranse og nedstenging ved den minste mistanke om viruset ble feiret som en definitiv vinnersak på kongressen. I motsetning til det svake Vesten, som hadde hatt millioner av dødsfall, nærmere bestemt litt over fem. Dette var selve beviset på at ettpartistatens disiplin var å foretrekke framfor demokratienes kaos og død.

Og så, bare noen uker etter, så snur Xi trill rundt, fordi også han har et standpunkt, inntil han tar et annet. Eller mer presist; inntil han blir tvunget til å ta et annet. For det var ikke bare økonomisk fornuft, og hundre millioner av menneskers frustrasjon, som fikk Xi til å snu. Det var også noe så uhørt som demonstrerende studenter ved toneangivende universiteter i blant annet Beijing og Shanghai. Noen av dem som demonstrerte er arrestert, mens andre har fått advarsler av politiet. Det er vel å oppfatte som en slags innrømmelse av at de hadde rett.

Xi Jinping tar nå altså det store spranget bakover. Han gjør det fordi det er åpenbart at han måtte gjøre det. I vår ble Shanghai med sine 25 millioner innbyggere stengt ned i to måneder. Mennesker klagde på sosiale medier og i nabolagskomiteer lokalt, som til en viss grad får lov til å ventilere misnøye. Andre timillionersbyer var også stengt ned i kortere og lengre perioder.

For mer enn 60 år siden ble kineserne tvunget til å være med på «Det store spranget framover», revolusjonsleder Mao Zedongs sjokk-industrialisering av det økonomisk tilbakestående landet. Rundt 20 millioner mennesker døde som en konsekvens av eksperimentet, som i ettertid har vært sterkt kritisert i partiet.

Når Xi nå tar det store spranget bakover er det en helt nødvendig korreksjon av kursen. Men det er også et farlig eksperiment, fordi ingen vet hvor mange som vil dø. Selv om trolig alle kinesere er vaksinerte, er det mange eldre som ikke har fått andre dose eller boosterdoser. Og det er usikkerhet knyttet til hvor effektive de kinesiske vaksinene er når det gjelder alvorlig sykdom, omikron-varianten, og andre nyere varianter av viruset. Vaksinene skal ikke være justert i samme grad som vestlige vaksiner er.

Tidsskriftet The Economist har brukt tilgjengelige tall til å regne ut at opptil 1, 5 millioner kinesere kan dø av viruset nå som det slippes løs. Men tallene er mangelfulle, og de vil forbli mangelfulle i et system som stadig finpusser sine mekanismer for manipulering av virkeligheten.

For eksempel så var det mandag offisielt tre mennesker som var døde av viruset i Beijing, siden man ga opp nulltoleransen for to uker siden. Det var en sjelden innrømmelse av død. Men dette tallet står likevel i skarp kontrast til rapporter om at det de siste dagene har oppstått lange køer til likhusene i byen. Myndighetene har prognoser på tre topper med smitte i vinter, en fra nå og fram til nyttår, en annen i forbindelse med kinesisk nyttår, når hundrevis av millioner kinesere drar hjem til der de kommer fra, i slutten av januar, og en tredje når disse kommer hjem til byene igjen.

Xi ventet til vinteren og smittesesongen for å åpne opp Kina. Kanskje er det hodeløst? Men selv som hodeløs kan han ikke tillate seg å tape ansikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer