KOMMENTARER

Arkitekturopprøret:

Det styggeste av alt

Arkitekturopprøret bommer på hovedproblemet.

Det styggeste av alt
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ja, noen bygninger er stygge. Det er deilig at noen sier det.

Arkitekturopprøret har truffet en nerve. Instagram-kontoen har startet en arkitekturdebatt Norge ikke har sett maken til på lenge. Endelig når debatter om estetikk, farger og detaljer Dagsnytt 18 og andre store flater. De inspirerer til større visuell variasjon og debatt om gode bomiljø. Men de virkelige tabbene i byutviklingen er ikke fasader og stilart. Derfor bør heller ikke opprørerne få noen avgjørende innflytelse på de viktige planene som legges nå - som Oslos områdeplaner og kommende høyhusplan.

På Instagram presenterer Arkitekturopprøret visuelt forfall: De setter pene, gamle bygg opp mot nye, stygge bygg. Alle har en mening om det vi ser rundt oss. Mange lar seg irritere. Nye boligprosjekter viser seg for ofte som grå ørkenlandskap med øde gater, med så tett mellom husene at du kan spytte kirsebærstein fra en veranda til en annen. Etter at Dagbladet flyttet til Hasle, har jeg sett mange slike eksempler på vei til jobb. Det gjør meg rasende å høre utviklere skryte av nabolaget.

Når statsråd Nicolai Astrup kaller debatten «et sidespor» og arkitekter som vanlig hevder bygg verken kan være stygge eller pene, forsterker det aksjonistenes forståelse av seg selv som folket mot eliten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer