LEDER

Det trengs en opprydding

En varsler skal være trygg på at ens identitet holdes hemmelig. Statsforvalteren ser ut til å ha en ryddejobb foran seg.

RECOVERYAKADEMIET: Recoveryakademiet består av flere behandlingssteder. Her fra Hurdalsjøen recoverysenter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
RECOVERYAKADEMIET: Recoveryakademiet består av flere behandlingssteder. Her fra Hurdalsjøen recoverysenter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Se for deg følgende situasjon: Du er tidligere ansatt ved en behandlingsinstitusjon for psykisk helse, og mener din gamle arbeidsgiver har sviktet grovt. Hva skal du gjøre? I tillegg til å ta saken opp med ledelsen, har du en siste mulighet - du kan benytte deg av det som skal være sikkerhetsventilen i systemet. Du kan bli en varsler, og ta kontakt med Statsforvalteren.

Det kan du gjøre i visshet om at din identitet vil bli holdt hemmelig.

Eller?

Dagbladet bringer i dag en nyhet som viser at det tilsynelatende ikke trenger å være tilfelle.

I en serie artikler har Dagbladet avslørt forhold rundt den private psykisk helse-institusjonen Recoveryakademiet. Siste halvår i fjor konkluderte Statsforvalteren med lovbrudd i form av uforsvarlig helsehjelp i sju tilsynssaker.

I forbindelse med et varsel fra en tidligere ansatt, kom det likevel et svært overraskende svar fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

En ansatt hos Statsforvalteren opplyste i en e-post til varsleren at «dersom det kommer spørsmål om hvem som meldte bekymringen, må vi oppgi ditt navn».

Dette er stikk i strid med hva Statsforvalteren skriver på sine egne nettsider:

«Statsforvalteren har taushetsplikt når du sender et varsel til oss. Vi har plikt til å hindre at andre får kjennskap til navnet ditt eller andre identifiserende opplysninger.»

Statsforvalteren skriver til Dagbladet at de forholder seg til gjeldende regler. Identiteten til varsleren ble heller aldri avslørt overfor den tidligere arbeidsgiveren. Det skyldes likevel, ifølge Statsforvalteren, det enkle faktum at den tidligere arbeidsgiveren ikke spurte om dette.

Hvordan denne håndteringen av varslingsinstituttet er forenling med å «forholde seg til gjeldende regler», er vanskelig å forstå.

Med denne håndteringen kan Statsforvalteren i praksis ødelegge selve sikkerhetsventilen i systemet.

Innvendinger som dette kan virke tekniske og pirkete. I praksis er dette helt sentralt, som Dagbladets reportasjer i denne serien har vist.

Helseinstitusjoner, og kommunene som bestiller dem, får samfunnets tillit - og ressurser - til å hjelpe noen av dem som sliter aller mest. Kontrollfunksjonen ligger hos Statsforvalteren. Det er helt avgjørende at de som kommer hit med varsler blir tatt på alvor. Det er også viktig at varslene følges opp innen rimelig tid - noe som heller ikke har vært tilfelle slik Dagbladet har skrevet, og Statsforvalteren har beklaget.

Det burde likevel være helt unødvendig å påpeke at varsleres identitet må holdes hemmelig. Her trengs en opprydding.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer