KOMMENTARER

6. januar-høring

«Det var et kuppforsøk»

Denne uka braker det løs. Granskerne hevder de har bevis på at Donald Trump forsøkte å begå statskupp, og nå skal det amerikanske folket få se dem på direkten.

FIGHT LIKE HELL: Donald Trump oppfordret tilhengere til å marsjere til Kongressen og «fight like hell» like før det voldelige angrepet på Kongressen. Denne uka starter høringen om 6.januar-angrepet som er kalt «den viktigste granskingen i amerikansk historie». Foto: MANDEL NGAN / AFP
FIGHT LIKE HELL: Donald Trump oppfordret tilhengere til å marsjere til Kongressen og «fight like hell» like før det voldelige angrepet på Kongressen. Denne uka starter høringen om 6.januar-angrepet som er kalt «den viktigste granskingen i amerikansk historie». Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den viktigste granskingen i amerikansk historie. Den vil få Watergate til å se ut som en trafikkforseelse. Den vil blåse taket av Kongressen. Det som skjedde 6. januar 2021 var et forsøk på statskupp.

Medlemmene i 6. januar-komiteen som i nesten et år har gransket angrepet på Kongressen, sparer ikke på kruttet før den offentlige høringen som begynner på torsdag. De har skapt høye forventninger. Ut ifra de mange lekkasjene, kan det se ut som de har grunnlag for det. Og de lover mye mer. Under høringen vil det bli lagt fram sjokkerende nye bevis og vitnemål amerikanerne aldri har sett før, og som vil ryste USA i grunnvollene, sies det.

En av medlemmene, republikaneren Liz Cheney, er ikke i tvil om hva som skjedde; dette var et velorganisert og omfattende kuppforsøk, mener hun.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Men spørsmålet er ikke bare om komiteen klarer å bevise at det var det som skjedde da Trump krevde at visepresident Mike Pence skulle la være å godkjenne valgresultatet. Det store spørsmålet er om dokumentasjon og fakta spiller noen rolle i et USA som er så polarisert at de fleste republikanere ikke engang anerkjenner komiteens legitimitet. Det er fortsatt tvil om Fox News og andre Trump-kanaler overhodet vil sende høringene, eller om de tvert om vil bruke tiden til å motprogrammere med republikanske gjester, kanskje til og med Trump selv, som kaller det en politisk heksejakt og en sammensvergelse.

Det er en stor fare for at USA fortsatt vil måtte leve med to vidt forskjellige virkelighetsoppfatninger, uansett hvor overbevisende dokumentasjon som legges fram.

Donald Trump snakker fortsatt på inn- og utpust om hvordan valget ble stjålet gjennom omfattende valgfusk. Komiteen vil bevise at Trump visste at han hadde tapt, og at nære medarbeidere som justisminister William Barr og den betrodde rådgiveren Kellyanne Conway sa det ettertrykkelig til ham og ba ham gi opp. Begge vil vitne om det.

Tvert om mener komiteen å ha bevis for at Trump lenge før valget, la planer om å bruke «den store løgnen» om valgfusk for å beholde makta. Komiteen vil dessuten forsøke å dokumentere en direkte forbindelse mellom Trumps hvite hus og ekstreme grupper, som Oath Keepers og Proud Boys, som ledet an i det voldelige angrepet på Kongressen, hvor visepresident Mike Pence ble truet på livet, fordi han ikke ville gjøre som Trump ba ham om. Tre medlemmer av Oath Keepers har allerede sagt seg skyldig i forsøk på å kuppe valget.

Nylig ble det kjent at Trump angivelig skulle ha frydet seg over at den voldelige mobben som angrep Kongressen ropte «hang Mike Pence». Han skal ha fundert høyt: «Kanskje han burde henges?» Dette ifølge en sjokkert stabssjef, Mike Meadows, som fortalte om reaksjonen til medarbeidere midt under angrepet.

Det er slike detaljer og vitnemål som skal bindes sammen til en troverdig historie under høringen, og som til slutt skal overbevise publikum om at Trump var nær ved å lykkes i å tilsidesette valgresultatet. Nære medarbeidere av Pence og Trump skal vitne om hva de opplevde og hva presidenten ønsket. Politikere og politi som var til stede i Kongressen på den svarte dagen, vil også vitne om at de fryktet for sine liv. I løpet av granskingen har over 1000 mennesker blitt avhørt. Det er samlet 125 000 dokumenter og utallige tekstmeldinger som forteller om det som skjedde den dagen, men også om planlegging fram til angrepet, ikke minst blant Trumps mange advokater.

Sammenlikningen med Watergate dukker stadig opp. Mange spør seg om komiteen har en John Dean på lur. Dean var spesialrådgiver for Richard Nixon og sentral i forsøket på å dekke over Watergate-innbruddet, men under høringen overrasket han alle ved å vitne om det som hadde skjedd og ikke minst presidentens rolle, i bytte mot en mildere dom. Det spørs om et slikt stjernevitne vil ha samme effekt i dag. Den gangen hadde USA tre TV-kanaler og alle stolte på legenden Walter Cronkite. Nå tror ikke mange amerikanere på det de kunne se med sine egne øyne den dagen, TV-bilder som er blitt vist om og om igjen siden.

Derfor er det til og med dem som mener høringen kan være til Trumps fordel. En stor andel republikanske velgere tror på «den store løgnen», og her bruker en komité som er dominert av demokrater, enorme ressurser på å forfølge deres mann. Det er likevel nødvendig, mener Liz Cheney, som har ofret en politisk karriere for å stå opp mot Trump. Historien må vite hva som skjedde, for å hindre at det skjer igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer