DEBATT

Barn og krig

Det var ikke nok

Minst 40 barn ble drept, 52 ble bortført og 60 ble utsatt for seksuelle overgrep øst i DR Kongo. Men det var ikke nok.

NORGE I NØKKELROLLE; Sikkerhetsrådet kan spille en mer avgjørende rolle for å sikre at barn blir beskyttet i krig og at de får tilgang til avgjørende humanitær assistanse, skriver Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.
NORGE I NØKKELROLLE; Sikkerhetsrådet kan spille en mer avgjørende rolle for å sikre at barn blir beskyttet i krig og at de får tilgang til avgjørende humanitær assistanse, skriver Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var ikke nok til å nå store presseoppslag da det skjedde fra juli til september i år. Det var ikke nok til å nå presidenter og statsministeres oppmerksomhet. Det var ikke nok til å vekke deres stemme og sinne. Det var ikke nok til at noen statsleder reiste egenhendig på besøk for å vise solidaritet og høre de etterlatte og såredes historier, drøfte løsninger, fordømme angrepene og kreve at forbryterne blir stilt for retten.

Hvorfor har noen liv mindre verdi enn andre? Om forbrytelsen hadde vært litt nærmere hadde vi brydd oss mer da? Eller hvis stormaktene hadde interesser i landet, hadde presidenter flydd inn da?

Det krigsherjede landet DR Kongo er glemt av de fleste. Rundt fem millioner mennesker er på flukt og borgerkrigen har herjet i flere tiår. Meslinger og lungebetennelse tar mange barneliv unødig hvert år. Og nå når de tidligere i år endelig ble kvitt det siste Ebola-tilfellet, som har truet landet igjen siden 2018, fikk de corona på toppen av alt.

Til tross for at landet er rikt, fylt av diamanter, gull, kobber og mineraler er det et av de fattigste landene i hele verden. Årsaken ligger i århundres utnytting og plyndring av ressursene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer