DEBATT

Barn og krig

Det var ikke nok

Minst 40 barn ble drept, 52 ble bortført og 60 ble utsatt for seksuelle overgrep øst i DR Kongo. Men det var ikke nok.

NORGE I NØKKELROLLE; Sikkerhetsrådet kan spille en mer avgjørende rolle for å sikre at barn blir beskyttet i krig og at de får tilgang til avgjørende humanitær assistanse, skriver Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.
NORGE I NØKKELROLLE; Sikkerhetsrådet kan spille en mer avgjørende rolle for å sikre at barn blir beskyttet i krig og at de får tilgang til avgjørende humanitær assistanse, skriver Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var ikke nok til å nå store presseoppslag da det skjedde fra juli til september i år. Det var ikke nok til å nå presidenter og statsministeres oppmerksomhet. Det var ikke nok til å vekke deres stemme og sinne. Det var ikke nok til at noen statsleder reiste egenhendig på besøk for å vise solidaritet og høre de etterlatte og såredes historier, drøfte løsninger, fordømme angrepene og kreve at forbryterne blir stilt for retten.

Hvorfor har noen liv mindre verdi enn andre? Om forbrytelsen hadde vært litt nærmere hadde vi brydd oss mer da? Eller hvis stormaktene hadde interesser i landet, hadde presidenter flydd inn da?

Det krigsherjede landet DR Kongo er glemt av de fleste. Rundt fem millioner mennesker er på flukt og borgerkrigen har herjet i flere tiår. Meslinger og lungebetennelse tar mange barneliv unødig hvert år. Og nå når de tidligere i år endelig ble kvitt det siste Ebola-tilfellet, som har truet landet igjen siden 2018, fikk de corona på toppen av alt.

Til tross for at landet er rikt, fylt av diamanter, gull, kobber og mineraler er det et av de fattigste landene i hele verden. Årsaken ligger i århundres utnytting og plyndring av ressursene.

Partene som kriger mot hverandre bruker inhumane metoder i sin krigføring. Regjeringen i Kongo har iverksatt tiltak for å stoppe rekrutteringen av barn som barnesoldater, forhindre seksuell vold og andre alvorlige forbrytelser mot barn. Men det er langt fra nok.

I Redd Barnas årlige krig mot barn-rapport har DR Kongo tronet på topp de siste åra over land som er farligst for barn å leve i. Likevel går dette landets overgrep og krigsforbrytelser under de flestes radar.

Drapet på George Floyd rystet oss og endret verden. Det førte til et oppgjør mot rasisme og diskriminering, og et historisk vendepunkt for likeverd. Drapene og overgrepene begått mot barna i Kongo må likeledes vekke internasjonal oppmerksomhet. Norge har fått plass i sikkerhetsrådet nå, og har uttalt at beskyttelse av barn skal være en fanesak. Vi har en unik sjanse til å sette slike overgrep og forbrytelser på agendaen.

DR Kongo er ikke alene. Slike angrep skjer i det stille verden over. Antallet alvorlige overgrep mot barn i konfliktområder har aldri vært høyere siden FN begynte å dokumentere dem i 2005. Sikkerhetsrådet kan spille en mer avgjørende rolle for å sikre at barn blir beskyttet og at de får tilgang til avgjørende humanitær assistanse.

Sikkerhetsrådet kan også styrke eksisterende ansvarliggjørende mekanismer, slik som den årlige FN-rapporten om barn og væpnet konflikt og dens liste av overgripere – den såkalte «name and shame»-listen – og identifisere nye og effektive mekanismer som kan holde overgripere til ansvar, lokalt og globalt. Norge sitter på en viktig nøkkel her.

La overgrepene i DR Kongo være nok for at verden reagerer og sikkerhetsrådet våkner. La oss lytte til barna som forteller oss hva de trenger, fra skoler ødelagt i konflikt som må bygges opp igjen til beskyttelse mot seksuell vold på vei til skolen. Det er nok nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer