DEBATT

Amanda-utdelingen i Haugesund:

- Det var noe sårbart over dem

Amanda-utdelingen 2020 var nedskalert og litt nervøs, men belønnet noen svært verdige vinnere.

RØRT: Thorbjørn Harr takket sin kone i takketalen da han vant pris under Amanda-utdelingen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
RØRT: Thorbjørn Harr takket sin kone i takketalen da han vant pris under Amanda-utdelingen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Egentlig så de litt sårbare ut. Blomsten av norske skuespillere og filmskapere, staset opp og pudret ned, satt i spredt formasjon på Festiviteten i Haugesund, i anledning årets utdeling av Amanda-prisene. På grunn av festivalens coronatiltak var det flere seter mellom dem og sidemannen. Det var ingen å hviske i øret, ingen å fnise sammen med da programleder Odd-Magnus Williamson beskrev kulturminister Abid Rajas tilstedeværelse med ett ord («modig»). Der satt de, hver for seg, og skulle gjøre noe vi, og de, vanligvis gjør i flokk: Le, juble, applaudere. Det ble en annerledes prisutdeling, litt nervøs, men med sin sjarm.

Det ble også en prisutdeling vel verd å gjennomføre, fordi det siste norske filmåret var vel verd å feire. Det er vanskelig å lage god film, og det er ikke gitt at et lite filmland som Norge hvert år gir fra seg så mye som to virkelig gode dramafilmer. Men slik var det denne gang: Både Dag Johan Haugeruds «Barn» og Maria Sødahls «Håp» er genuine perler, observante, gjennomtenkte og kloke. Det skulle likevel være «Barn» som tok storeslem, med hele ni av ti priser, deriblant for beste film, regi, manus, og mannlige skuespiller (Jan Gunnar Røise). Dette er rekord i Amanda-sammenheng: Det har aldri før skjedd at en film har vunnet så mange av prisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer