DEBATT

Corona og ensomhet

Det vil kreve mye

Regjeringen har satt i gang flere forskningsprosjekter som skal se på konsekvensene av stengingen av alt fra barnehage til universitet. Men vi vet allerede nå at mange har hatt det vanskelig.

FELLES ANSVAR - Det vil kreve mye å bøte på virkningene av krisen, men det er et felles ansvar å få det til, skriver kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FELLES ANSVAR - Det vil kreve mye å bøte på virkningene av krisen, men det er et felles ansvar å få det til, skriver kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De kortsiktige konsekvensene av koronautbruddet var brutale. Selv om det var riktig og nødvendig å sette samfunns- og arbeidslivet på nødbluss i vår, har det kostet dyrt. Nesten ingen sektor er uberørt, og noen må bruke lang tid for å stable seg på beina igjen.

Mange barn og unge har måtte betale en høy pris for tiden borte fra klasserommet eller læreplassen. For mange gikk læringen fint fra kjøkkenbordet. For andre var det krevende.

Etter et par måneder med lave smittetall, og det som har føltes som en tilnærmet normalsituasjon er smittetallene på vei opp igjen. Noen steder er hele trinn i karantene, noen steder innfører rødt lys i videregående og fagskolene, høyskolene og universitetene, særlig i de store byene er bedt om å begrense oppmøte på forelesninger.

Alt vi gjør nå er for å unngå at vi havner der vi var i mars.

Alle elever har både rett og krav på et godt utdanningstilbud selv om den siste perioden har vært annerledes. Men den ekstraordinære situasjonen har ikke vært like lett å håndtere for alle. Og for mange studenter har uker alene på studenthybelen vært krevende.

Regjeringen har satt i gang flere forskningsprosjekter som skal se på konsekvensene av stengingen av alt fra barnehage til universitet. Men vi vet allerede nå at mange har hatt det vanskelig.

Det gjør oss bekymret. Ikke bare for den fysiske undervisningen mange har gått glipp av de siste månedene. For noen kan den tøffe tiden ha vært det lille ekstra som gjorde en vanskelig situasjon for vanskelig.

I ytterste konsekvens kan dette ha vært siste dråpen for mange unge, som gjør at de står i fare for å falle utenfor. Målet vårt er å forhindre at de havner i varig utenforskap og ledighet. Fra tidligere kriser vet vi at de unge ofte blir hardest rammet, og de som har lite eller ingen formell utdanning. I en slik situasjon kan veien tilbake til skolebenken, studier eller arbeid være tung.

Det vil kreve mye å bøte på virkningene av krisen, men det er et felles ansvar å få det til. Når krisehåndtering går over i gjenoppbygging, skal barn og unge som har det vanskelig vite at de ikke er alene om å komme seg tilbake.

Derfor har regjeringen vært opptatt av å finne tiltak som gjør at ungdommer får fullført utdanningen sin, og startet på videre utdanning. Gjennom flere krisepakker og ekstraordinære bevilgninger i revidert budsjett har vi allerede gjort mye. Blant annet skal vi bruke over en og en halv milliard kroner for å ta igjen tapt progresjon, styrke hjemmeundervisning og innkjøp av læremidler, utdanningsløft for lærlinger og elever og 5000 nye studieplasser.

Men vi må også være der for hverandre. Månedsvis med lite sosial kontakt, digital undervisning alene på hybelen og teams-møter med kolleger påvirker helt åpenbart hvordan vi har det. Ensomhet, isolasjon, psykisk uhelse er en kortsiktig konsekvens av pandemien - som i verste fall kan bli langvarig.

Som statsministeren har sagt før: vi kan ikke ringe på hos hverandre, men vi kan ringe til hverandre. Så bruk gjerne noen minutter en dag denne uka til å strekke ut ei hånd til noen du vet sitter mye alene nå.

Sammen må vi jobbe for å forhindre at de unge faller utenfor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer