DEBATT

Sykepleiermangel:

Dette er alvorlig

I dag mangler 7000 sykepleiere i Norge. I 2035 vil tallet ha steget til 28.000.

NYE MULIGHETER: Digital utvikling i helsetjenesten vil koste penger. Teknologiske verktøy er én ting, men kostnader til å endre strukturer og kulturer, og til opplæring og utvikling av ny kompetanse er en langt større, kostnad, skriver innsenderne. Foto: Tore Meek / NTB
NYE MULIGHETER: Digital utvikling i helsetjenesten vil koste penger. Teknologiske verktøy er én ting, men kostnader til å endre strukturer og kulturer, og til opplæring og utvikling av ny kompetanse er en langt større, kostnad, skriver innsenderne. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

Den norske helsetjenesten er i en brytningstid. Det er mange trekk som bekymrer: Doblingen av antall personer med demens de neste 20–30 åra. Stadig flere får ulike former for livsstilssykdommer. Stadig flere får psykiske lidelser. I dag mangler 7000 sykepleiere i Norge. I 2035 vil tallet ha steget til 28.000.

Politikere, hvordan vil dere sikre at helsetjenesten ikke forvitrer, og hvor mye er dere villige til å investere? Sykepleiere er teknologioptimister. To av tre mener økt bruk av teknologi vil gjøre at de kan gjøre en bedre jobb. Teknologi handler om å endre måten vi jobber på.

Den digitale utviklingen gir nye muligheter for helsetjenesten. Noen oppgaver vil automatiseres. Noen utføres av andre med annen kompetanse. Gjennom stordataløsninger og måling av ulike helseparametere, vil pasienter og pårørende få langt enklere tilgang til informasjon om egen helsesituasjon. Kommunikasjons- og samhandlingsverktøy gjør at pasienter og personell ikke trenger være i samme rom – eller samme landsdel. Enkle og repeterende oppgaver vil kunne automatiseres.

Digitaliseringen av helsetjenesten vil koste penger. Utvikling og anskaffelse av teknologiske verktøy er én ting. Kostnader til å endre strukturer og kulturer, til opplæring og utvikling av ny kompetanse er en annen – og langt større – kostnad.

I dag opplever 70 prosent av sykepleiere at de ikke blir involvert i valg av ny teknologi på sin arbeidsplass. Nesten halvparten får ikke tilbud om opplæring i bruk av ny teknologi. Dette gjør sykepleiere bekymret for kvalitet og sikkerhet i deres møte med pasientene.

Problemene er ikke uløselige. Coronapandemien har vist hva man kan få til, om man vil og må. Løsninger for videokonsultasjon ble rullet ut i rekordfart for fastlegene. Smittevernarbeidet og vaksineringsarbeidet er spekket med nye, gode teknologiske løsninger.

Vi må få til et investerings- og teknologiløft i helsesektoren. Til det trengs politisk drahjelp. Politikere og arbeidsgivere må vise vilje til å investere i en digitalisert helsetjeneste. Mangel på sykepleiere og det digitale etterslepet er et samfunnsproblem og et politisk ansvar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer