DEBATT

Andreas «Tix» Haukeland i MGP

Dette er bare nedlatende

Har anmelderen en personlig agenda mot Tix?

- BETYR MYE: Norges mest strømmede artist i 2020, Tix, fremførte sin finalelåt under den første delfinalen i Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag våknet jeg opp til Anders Grønneberg sin anmeldelse i Dagbladet av Andreas «Tix» Haukeland sin nye MGP låt «Ut Av Mørket». Alltid spennende å høre og lese om låtene som skal være med i denne konkurransen.

Dessverre forsto jeg raskt at denne anmeldelsen ikke handlet om låta, men om anmelderen sin tilsynelatende personlige agenda mot Tix.

Anmelderen kommer tidlig med et utsagn som ikke kan leses uten å riste på hodet. Haukeland skal visstnok være milevis unna en rekke «troverdige mannlige og kvinnelige kvalitetsartister i sin generasjon», og skal ha «langt igjen til brorparten av dagens popartister».

Vi snakker om en artist som i 2019 hadde hele seks låter på førsteplass på Spotify i Norge, og elleve låter samtidig på topp 200 i starten av mai 2020. Har han da virkelig langt igjen til brorparten av dagens popartister? Eller er det dagens popartister som har langt igjen til han?

AGENDA: - Dessverre forsto jeg raskt at denne anmeldelsen ikke handlet om låta, men om anmelderen sin tilsynelatende personlige agenda mot Tix. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
AGENDA: - Dessverre forsto jeg raskt at denne anmeldelsen ikke handlet om låta, men om anmelderen sin tilsynelatende personlige agenda mot Tix. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Er «Ut Av Mørket» en ener på terningen? Er det virkelig en ener? Kanskje ikke en av verdens beste låter, kanskje ikke Tix sin beste låt heler, men den er pokker meg ikke en ener på terningen.

Jeg driver selv med låtskriving, og kan være en nokså kritisk lytter, da dette er noe jeg virkelig brenner for. Jeg hører heller ikke mye på musikken til Tix, men klarer å høre låta «Ut Av Mørket», og forstå at den er god.

SYNGER OM EGET LIV: Andreas «Tix» Haukeland skal delta i årets Melodi Grand Prix. Det er artisten selv som har produsert og skrevet låta, og han kan røpe at det er en selvopplevd kjærlighetslåt. Video: Kine Falch Vis mer

Når jeg leser en musikkanmeldelse i en av Norges største nettaviser, forventer jeg å lese en relativt objektiv anmeldelse av en anmelder som viser faglig kompetanse. Teksten Anders Grønneberg har skrevet om TIX minner mer om en sur kommentar på en Facebook-post i «Gruppa for oss som hater Andreas Haukeland». Anmelder avslutter med å si at han skal spise Tix-pannebåndet, på en seng av knuste glasskår av brillene til Haukeland, dersom han vinner finalen.

Dette er bare nedlatende, og har ingenting med sangen å gjøre. Den tekstlinja er faktisk hentet fra en av Tix sine låter, hvor han virkelig åpnet seg om mange av sine problemer.

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester ukens «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Hvis du absolutt MÅ la deg påvirke av alt annet enn låta, må du også ta i betraktning de gangene Andreas Haukeland har vist støtte til mobbeofre, tatt oppgjør med egen fortid, og snakket høyt om angst. Han er et forbilde for mange. Det blir for trangsynt å bare fokusere på de tingene du personlig misliker med Andreas sin karriere.

Jeg oppfordrer Anders Grønneberg til å sjekke ut fredagens utgave av «Lindmo», hvor Andreas «Tix» Haukeland er gjest. Da vil du kanskje se en av vår tids største norske artister i et nytt i lys.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer