KOMMENTARER

Dette er bevisene

Jeg forstår aktors irritasjon.

AKTORS VERSJON: Først knuste Marit Formo Bertheussens troverdighet. Så etablerte hun motivet. Deretter gikk hun gjennom de omfattende tekniske bevisene.
AKTORS VERSJON: Først knuste Marit Formo Bertheussens troverdighet. Så etablerte hun motivet. Deretter gikk hun gjennom de omfattende tekniske bevisene. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Indisier, har vi journalister skrevet og sagt om bevisførselen i saken mot Laila Bertheussen. Det har tydeligvis frustrert aktor Marit Formo. Hun har rett i at det ikke skilles mellom indisier og bevis i norsk rett. Formo har også rett i at det sjelden er én «rykende pistol», ett fellende bevis, som avgjør en sak. Og at en rekke med såkalte indisier kan være vel så overbevisende som et fingeravtrykk, DNA-bevis eller en tilståelse.

– Spørsmålet er om det foreligger en plausibel forklaring på det totale bevisbildet, sa Formo i sin prosedyre onsdag.

Så gikk hun gjennom bevisførselen i stor detalj, bare disposisjonen var på 13 sider.

Først knuste Formo Bertheussens troverdighet. Så etablerte hun motivet. Deretter gikk hun gjennom de omfattende tekniske bevisene. Forsvarer og tiltalte er selvsagt uenige i det meste i denne framstillingen, men dette er aktoratets versjon.

Tiltalte har i stor grad nektet å samarbeide med politiet. Det er hennes rett, men kan og blir brukt mot henne i retten. Bertheussen stilte til skriftprøve, men nektet å bistå politiet i å peke ut sin håndskrift i notatbøker funnet i hjemmet. Hun leverte på eget initiativ en utskrift av medisinhistorikken sin fra de siste to år, men nektet å frita lege og psykolog fra taushetsplikt slik at politiet kunne spørre om hun noen gang har fått utskrevet nozinan. Bertheussen nektet gjentatte avhør.

Formo mener tiltalte har selektiv hukommelse, som i stor grad later til å gagne henne selv. Det er mye Bertheussen ikke husker. Men i retten har hun også kommet med nye opplysninger om flere ting hun nå påstår å huske godt, som er egnet til å så tvil og som hun ikke har nevnt i avhør. For eksempel har tiltalte i avhør nektet for å ha kjøpt noen printer de siste åra og sagt at hun ikke så noen spor i snøen natt til 10. mars. I retten er historien en annen, på begge punkter.

Hun sa også nei til en rekke sikkerhetstiltak som kunne oppklart saken. Nei til voldsalarm. Nei til tv-overvåking som ville avslørt gjerningspersonen.

Bertheussens motiv er ifølge aktor hennes besettelse av teaterstykket «Ways of Seeing». Det er grundig bevist at tiltalte var ekstremt opptatt av de involverte og teateret. Bertheussen oppsøkte både forestillingen og flere arrangementer om den. Hun politianmeldte teateret. Jobbet for å ramme teateret økonomisk – Bertheussen påvirket både Oslo Frp og stortingsgruppen, kontaktet en rekke sponsorer og argumenterte for dette under falskt navn i sosiale medier. Hun kartla de involverte og deres familier og oppsøkte regissørens hjem. I tillegg forsøkte hun å få med seg andre på å lage kunstneriske svar, til Høstutstillingen og på YouTube. Både åpent og skjult jobbet tiltalte for å knytte mistanke til teateret etter truslene.

Alt dette vil jeg kalle indisier. Men det er de tekniske bevisene som er det viktigste i aktoratets sak og i Formos prosedyre.

Grundig teknisk etterforskning ligger til grunn for disse konklusjonene: Den røde tusjen funnet i bokhylla inne i huset er sannsynligvis den samme tusjen brukt til å skrive på parets bil og husvegg. Frimerkene brukt på to trusselbrev er etter all sannsynlighet hentet fra det samme heftet som lå i en skuff på Wara og Bertheussens hjemmekontor. Rødspriten hun kjøpte før bilbrannen var halvfull da politiet fant den etterpå, og de mener det er den samme rødspriten som de fant spor av i bilen. Papirarkene på kontoret er av samme type som papirarkene i trusselbrevene. Hyssingen funnet i huset er av samme type som hyssingen funnet i bil og i brev. Tennposen funnet i bilen er lik dem på familiens peishylle.

Artikkelen fra Morgenbladet brukt i trusselbrevene er funnet både som utskrift og avis på hjemmekontoret. Tiltalte har gjort minst tre utskrifter av artikkelen, blant annet på en HP Envy printer som ikke ble funnet i huset. Men Bertheussen søkte etter på nett og fant et tilbud på denne printeren, og var på samme kjøpesenter samtidig som en slik printer ble kjøpt kontant. Overvåkningsbilder fra huset viser at tiltalte bar ut HP emballasje og en pose som kan inneholde en printer til bilen – før hun dro på gjenvinningsstasjonen. Boblekonvoluttene kjøpt sammen med printeren er lik de brukt i seinere brev i saken. Emballasje til slike konvolutter brukt i trusselbrevene er funnet inne i huset. Bensin er funnet inne i huset og på snøen utenfor, uten at det finnes noen bensindrevne gjenstander i huset. Politiet mener denne bensinen ble brukt til å fylle flaskene som ble bundet fast under familiens bil.

Omfattende digitale spor, fra tiltaltes telefon, iPad og pc, alarmens sensorer på dører i huset og data fra overvåkningssystemet viser tiltaltes bevegelser på alle tidspunktene i tiltalen. Bertheussen har vært våken og beveget seg når hendelsene har skjedd, inngangsdøra har vært åpnet på de samme tidspunktene og PC-en og switchen til kameraene og lyskasterne ved huset har vært manipulert. Hun har søkt på slikt som Tybring-Gjeddes adresse og fakler. I forbindelse med hendelsene har tiltalte vært aktiv på messenger for å informere andre – også like etter at hun skal ha fått et panikkanfall.

I tillegg mener både politiets og forsvarers skrifteksperter at det sannsynligvis er Bertheussen selv som har skrevet på trusselbrevene og på flere av konvoluttene i de seinere forsendelsene til advokat Elden. Språkekspert Sylfest Lomheim mener også at disse brevene er forfattet av en norsk, voksen kvinne. Tidligere dommer viser langvarig, spenningssøkende kriminell atferd med tvangsmessig preg.

Derfor mener aktor at Laila Bertheussen er skyldig. Torsdag skal Fredrik Ranke oppsummere hva aktoratet mener hun bør dømmes for og hvor strengt. Det kan bli en historisk streng påstand.

Så skal forsvarerne fortelle en helt annen historie enn denne. Påtalemyndigheten er ikke i tvil, og de mener det er bevist utover enhver tvil at Bertheussen er skyldig på alle tiltalens punkt. Men hver for seg har de ulike bevisene forskjellig tyngde, og ikke alle spørsmål i saken er besvart. Bertheussen sier selv at hun er offer i denne saken, uansett hva PST måtte mene. Torsdag begynner John Christian Elden sin prosedyre. Kanskje kan forsvarerne skape tvil som vil frifinne Bertheussen.

NY BESKJED: Onsdag starter prosedyrene i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55). Bertheussen er tiltalt for blant annet trusler mot sin samboer Tor Mikkel Wara og ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde. Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer