DEBATT

Ti år siden Fukushima-katastrofen

Dette er den egentlige atomulykken

Fukushima-ulykken er et argument for kjernekraft, for å bygge enkle reaktorer og for å øke bruken av kjernekraft.

ULYKKE: - Konsekvensene av ulykken har vært og er dødelige, bare ikke på det viset vi tror, skriver Øystein Heggdal. Bilde av Fukushima Daiichi atomkraftverk fra 14. Mars 2011. Foto: Reuters/NTB
ULYKKE: - Konsekvensene av ulykken har vært og er dødelige, bare ikke på det viset vi tror, skriver Øystein Heggdal. Bilde av Fukushima Daiichi atomkraftverk fra 14. Mars 2011. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uka er det ti år siden vi kunne lese følgende overskrifter i norske aviser: «Verden holder pusten i frykt for atomkatastrofe», «Atompesten», «Atomkraft er selvmord», «ATOMFORBANNELSEN. Et nytt atomhelvete truer Japan. Dødssky tuer Tokyo».

Vi snakker selvsagt om hendelsene som utspant seg ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i dagene etter den store tsunamien som traff Japan 11. mars i 2011.

Fasiten nå ti år seinere er imidlertid at ingen har dødd av radioaktiv stråling som ble sluppet ut fra kraftverket, og sannsynligvis vil ingen noen gang gjøre det heller.

Men konsekvensene av ulykken har vært og er dødelige, bare ikke på det viset vi tror.

Kjedereaksjonen ved alle de tre reaktorene i drift ved Fukushima Daiichi 11. mars stoppet automatisk etter jordskjelvet, men likevel må vann pumpes gjennom reaktorkjernen for å hente ut restvarme. De forskjellige nødkjølesystemene var alle avhengig av elektrisitet som forsvant da tsunamien satte dieselgeneratorene under vann.

De tre reaktorene som ble ødelagt fulgte relativt like hendelsesforløp, bare forskjøvet med noen dager; vannet i reaktorkjernene fordampet, drivstoffstavene ble stående uten kjøling og begynte å smelte. Vanndampen bygde opp så stort trykk at reaktortanken antakelig revnet på et tidspunkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer