Kvinnefotball:

- Dette er en fortelling om SVIK

Da mammahjertet for alvor bristet, var da fallhøyden og sviket ble så tydelig.

FØLER SEG URETTFERDIG BEHANDLET: Wenche Eie Reiersen tar et oppgjør med Gulset fotballklubb. Foto: Privat
FØLER SEG URETTFERDIG BEHANDLET: Wenche Eie Reiersen tar et oppgjør med Gulset fotballklubb. Foto: Privat Vis mer

Innlegget ble først publisert på Wenche Eie Reiersen sin Facebook-side. Dagbladet har vært i kontakt med henne og fått tillatelse til å publisere det. Se hva Gulset svarer lenger ned i saken.

Dette er en fortelling om SVIK. Om et gubbevelde som sviktet en generasjon jenter. Det er ikke snakk om hoppsporten, men om en idrett jeg trodde hadde kommet mye lenger i 2021.

Det er snakk om fotball, og klubben er Gulset IF. Gubbeveldet er styret i Gulset Fotball. I årevis har de sviktet jentene. I årevis har de latt guttene komme først på bekostning av jentene. I årevis har de latt være å be Telemark fotballkrets om hjelp til å finne trener for jentene. I årevis har de sviktet.

Og jentene; de fleste av dem orket ikke mer. De la fotballskoene på hylla for godt, sviktet av voksne som burde visst bedre, som burde GJORT bedre.

Noen få standhaftige jenter ble igjen, fordi de fortsatt hadde troen i sine fotballhjerter og fordi de fortsatt ønsker å spille fotball. Bildet av ei snart 18 år gammel fotballjente burde det ikke være noe rart ved. Men for oss som kjenner Gulset fotball, vet at verken shorts eller sokker er blå.

Gulset har kjærlighetens farge, rød, bare at kjærligheten har forlatt klubben. Det er heller ikke Gulsets hjemmebane jenta ser ut over. Det er Fossums hjemmebane og Fossums drakt.

Klubben som tilbød jentene klubbtilhørighet og et lag med drakter, utstyr og trener. Og jeg, jeg er en mamma som har vært vitne til sviket, men som aldri, ALDRI trodde det kunne være så reelt som det faktisk var.

Det er historier om jenter som ble påmeldt dommerkurs og keeperskole, men uten å få plass. Plassene ble fylt opp med gutter først. Det var ikke plass igjen til jentene.

Det er historier om jentelag som måtte gi fra seg treningsfelt under trening, fordi guttene hadde behov for plassen. Det er historier om jenter som ikke fikk garderobe, og ble stuet sammen i en liten dommergarderobe under pandemi.

Det er historier om jenter som ikke fikk nytt utstyr. Guttene fikk nye baller. Jentene ble tilbudt guttenes gamle utrangerte … Det er historier om gutter som fikk alt av klær av klubben, mens jentene måtte kjøpe alt selv.

Da mammahjertet for alvor bristet, var da fallhøyden og sviket ble så tydelig. Høyden mellom forventning og resultat. Da tenåringen strålende kom hjem og fortalte at NÅ, endelig, skulle også jentene FÅ bortedrakter.

Det var nesten for godt til å være sant! Og det var det! For det en slukkøret, forbannet og sviktet jente kom hjem med, var guttenes gamle utvaskede bortedrakter … Det finnes mange historier om svik.

Det verste sviket er at jentene aldri ble respektert og akseptert som en del av klubben. Skam dere, Gulset IF Fotball! SKAM DERE!!!

Gulset svarer:

Dagbladet har vært i kontakt med Gulset IF Fotball, som ønsker å komme med et tilsvar på Reiersens innlegg. Det er leder for klubben Einar Sanni som kommer med tilsvaret.

Vi har hatt et vanvittig fokus på jentene, og har hatt et sterkt ønske om å lykkes.

Vi føler ikke at vi har svikten noen, men vi har heller ikke lykkes. Det må vi bare erkjenne, men at vi ikke prøvde, stemmer ikke.

At Gulset som klubb ikke ønsker jenter er helt feil. Vi har lagt inn masse ressurser og mye tid som vi skulle ønske ga bedre resultater.

Vi hadde blant annet temakveld med Trine Rønning (prosjektleder for jentesatsing i NFF Telemark) og vi var rundt i noen skoleklasser for å snakke om rekruttering av spillere.

Vi hadde også egen trenings- og pizzakveld, men vi lyktes ikke. Vi trenere har brukt mye tid på å ordne, og gjort alt i vår makt for å få det til. Vi har prøvd å skaffe trenere utenfra. Vi har til og med annonsert i Varden et ønske om å skaffe trener i J18-laget, for første gang.

Vi skaffet også en trener internt, men vedkommende valgte dessverre å slutte etter en sesong. Jentene har også fått nye vinter- og sommerballer. Det fikk de for en måned siden.

Som klubb fordeler vi ressursene innad og i løpet av noen år opplever alle å få noe nytt. Mye er også basert på dugnad. Vi som klubb har ikke økonomi til å gi ut mye nytt.

Både guttene og jentene jobber på dugnader for fotballsokker og -klær. Jentene er et mindre lag, og har derfor blitt tildelt mindre bane.

Jentene har vært sju–åtte stykker. Guttelaget har vært 20. Det er naturlig at størrelse på banen har sammenheng med hvor mange spillere det er.

Fossum j18 er en fellessatsing mellom Fossum og Gulset. Dette er en løsning vi har jobbet med for å danne et større lag og å skape en bedre treningshverdag.

Her har vi prøvd å gjøre det beste ut av situasjonen, og virkelig jobbet med jentelaget. Dommerkurs og keeperskole har blitt prioritert. Gulset har er seks plasser på keeperskolen.

I 2018 var det to jenter med på keeperskole. I 2019 var det ei jente med, og i fjor var det også ei jente med.

Vi har dessverre bare jentelag i alderen 7, 9 og 11 år på Gulset.

Det er ikke slik vi ønsker det, men vi har ikke klart å rekruttere nok jenter i andre aldersklasser. Vi har ikke tatt lett på dette, men vi har absolutt prøvd å gjøre det beste ut av det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer