LEDER

Dette er en tillitskrise

Det er vanskelig å forstå hvordan Eva Kristin Hansen skal kunne gjenopprette tillit etter dette.

BURDE GJORT OPP FOR SEG: Hvis stortingspresidenten på noe tidspunkt misforsto regelverket, har det de siste månedene vært rikelig anledning til å oppklare misforståelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BURDE GJORT OPP FOR SEG: Hvis stortingspresidenten på noe tidspunkt misforsto regelverket, har det de siste månedene vært rikelig anledning til å oppklare misforståelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Stortingspresident Eva Kristin Hansen kan i tre år ha hatt pendlerleilighet fra Stortinget i strid med regelverket. Hun oppga korrekt til Stortinget at hun hadde utgifter til husleie for et rom i Trond Giskes leilighet i Trondheim. Men hun fortalte ikke til Stortinget i 2014 at hun kjøpte bolig sammen med ektemannen i Ski. Hansen bor 29 kilometer unna Stortinget, godt innenfor grensa på fire mil - som gjelder for dem som skal ha rett til pendlerleilighet.

Da dette ble avslørt av Adresseavisen tirsdag, sa Eva Kristin Hansen at hun har «misforstått» regelverket og trodd at hun har fulgt reglene. Forklaringen er et ekko av forklaringene til Kjell Ingolf Ropstad, som i september trakk seg som både statsråd og KrF-leder etter en liknende avsløring. Ropstad var i ti år folkeregistrert på gutterommet hjemme hos foreldrene og fikk gratis pendlerleilighet, mens han samtidig eide og leide ut egen bolig - og også ga feil opplysninger til Statsministerens kontor. Eva Kristin Hansen må ha holdt pusten mens dramaet utspilte seg.

Hvis stortingspresidenten på noe tidspunkt misforsto regelverket, har det de siste månedene vært rikelig anledning til å oppklare misforståelsen. Aftenposten rullet i september opp en serie saker der politikere har hatt gratis og skattefri bolig som de ikke skulle, eller kanskje ikke burde, hatt. Ropstads sak var klarest, men spørsmål ble stilt rundt politikere i mange partier. Reglene ble behørig omtalt, både i pressen og internt i Stortinget. Eva Kristin Hansen var da visepresident i det presidentskapet som lovet en full gjennomgang av regelverket og nye kontrollrutiner.

Saker som dette skaper et inntrykk av at våre fremste folkevalgte utnytter gunstige ordninger for å berike seg selv. Få ting er mer egnet til å skape politikerforakt.

Da Hansen for en drøy måned siden ble valgt til Stortingets president og dermed rangert høyest i landet etter Kongen, erklærte hun at ryddejobben sto høyest på hennes prioriteringsliste. Hun hadde helt rett i prioriteringen. Dette er en tillitskrise.

Derfor er denne saken så alvorlig. Hansen må ha forstått, seinest i september, at hun har brutt regelverket og skulle betalt skatt for pendlerleiligheten. Da burde hun selv tilbudt seg å gjøre opp.

Likevel lot hun seg velge til stortingspresident, uten selv å ha presentert denne vesentlige informasjonen for vurderingen av om hun er best eget til jobben. Heller ikke statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk vite noe før Adresseavisen avslørte Hansen.

Det er vanskelig å forstå hvordan Eva Kristin Hansen skal kunne gjenopprette tillit etter dette. Den øverste ansvarlige for den varslede ryddejobben kan ikke være en av de største rotekoppene. Slik saken nå står, er det eneste naturlige at Eva Kristin Hansen nå vurderer sin stilling.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer