KOMMENTARER

Dette er farlig

Kranglingen om faglige råd svekker befolkningens tillit til smitteverntiltakene.

Dette er farlig
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den politikeren som burde ha størst forståelse for den krevende situasjonen statsminister Jons Gahr Støre står i nå, er også den mest kritiske. Erna Solbergs krasse angrep på etterfølgeren kan gjøre mer skade enn nytte.

Det føles litt som å spille stigespill og måtte rykke tilbake til start. De siste dagene har vi fått nye tiltak mot coronasmitten hver eneste dag. Da pressen ankom regjeringens pressekonferanse klokka fire på torsdag, var stolene oppstilt med mer enn en meters avstand. Det bar bud om det som kom: Regjeringen innfører nå strenge restriksjoner i Oslo-regionen og strammer tydelig inn også nasjonalt. Anbefalt munnbind, obligatorisk testing på grensa, mer hjemmekontor og færre nærkontakter innføres nasjonalt. I Oslo-området blir det bordservering, gjesteregistrering og sitteplasser på alle utesteder - og påbud om både munnbind og hjemmekontor. I tillegg strammes reglene for karantene og isolasjon inn. Byrådsleder Raymond Johansen var derfor også alvorstung på sin påfølgende pressekonferanse.

Solberg har hatt grunn til å være bekymret den siste tida, for om tiltaksnivået er strengt nok. Smitteøkningen satt stadig nye rekorder og helsevesenet er så presset at det ropes alarm i flere regioner. Nå er også det muterte viruset Omikron bekreftet i Norge, og Oslo kan ha det største utbruddet i hele verden. Det mest deprimerende med utbruddet er at alle på det gjeldende julebordet både var vaksinerte og testet negativt på hurtigtest på forhånd. Halvparten ble smittet likevel.

Smitteverntiltak bør diskuteres kritisk. Selv om tiltakene til enhver tid er bygget på faglige råd, er de politiske beslutninger. Så mye bør evalueres etter pandemien, at det med fordel kan være et nytt oppdrag til corona-kommisjonen. Likevel har det hersket en tilnærmet borgfred mellom partiene på dette feltet - for å sikre bred oppslutning rundt tiltakene.

Ikke uten unntak. Da Erna Solberg var statsminister, var det særlig én gang Jonas Gahr Støre gikk langt i sin kritikk. Det handlet om importsmitte, og der nølte regjeringen for lenge.

Nå skulle man tro det var valgkamp. Kritikk fra Høyre mot regjeringen har den siste tida vært bred og skarp. Dette er åpenbart en strategi. Gruppeleder Anne Haabeth Rygg har i Oslo gått hardt ut mot byrådet, for å innføre for lite tiltak og for seint. Høyre-ordfører Tom Georg Indrevik i Øygarden kommune har fulgt opp med knallhard kritikk, både mot Oslos byrådsleder Raymond Johansen og mot regjeringen. Flere andre Høyre-ordførere har også etterlyst strengere tiltak, nasjonalt og regionalt.

Som tidligere stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise fra Høyre påpeker på Facebook, er dette paradoksalt. Den liberale refleksen er fraværende hos en høyreside som på «inn- og utpust om "mer tiltak"», mens venstresiden advarer mot overilte inngrep i folks frihet og et presset næringsliv.

Nå er valget over, pandemien fortsetter og folkets aksept for strenge tiltak er skjør. Derfor bør ledende politikere være forsiktige med å skape polarisert debatt rundt tiltakene. Det kan få konsekvenser for tilliten til myndigheter, politikere og den nasjonale kampen mot viruset.

Tilliten til helsevesenet er allerede synkende, og ifølge Opinions Koronamonitor på sitt laveste nivå gjennom hele pandemien. Helse- og omsorgstjenesten er eller står i fare for å bli overbelastet. Kombinasjonen av mange innlagte covid-pasienter, mange innlagte barn med RS-virus og høyt sykefravær blant ansatte er en svært krevende situasjon. Det var sterkt å se direktøren for Haukeland universitetssykehus onsdag stå på pressekonferanse og bønnfalle pensjonister og studenter om å melde seg til tjeneste.

Mutanten rammet da vi hadde guarden nede og smittesporingen var overlatt til den enkelte. Erna Solberg gikk tirsdag morgen hardt ut mot Jonas Gahr Støre og ba ham «ta tilbake» utsagnet om at den forrige regjeringen sa at pandemien er over. Hun sa rett nok aldri det. Men jeg satt to meter unna da Solberg klemte Bent Høie for to måneder siden - og erklærte at vi nå kunne gå tilbake til håndhilsing, festing og one night stands. Det er ingen tvil om at kommunikasjonen bidro til at folk senket skuldrene og feiret gjenåpningen som om de hadde overlevd dommedag. I den krevende situasjonen vi nå står i, bør politikerne samles til felles front mot pesten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer