DEBATT

Polen og EØS:

Dette er ikke nødhjelp

Uavhengig av opplyst formål kan norske politikere risikere etterforskning og straff i Norge hvis man velger å stille norske skattekroner til disposisjon for et mulig korrupt regime.

POLENS STERKE MANN: Jaroslaw Kaczynski, leder av partiet PiS (Lov og rettferdighetspartiet). Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
POLENS STERKE MANN: Jaroslaw Kaczynski, leder av partiet PiS (Lov og rettferdighetspartiet). Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Polsk-norsk dialoggruppe ved Afrodyta Papadopulu mener ICJ-Norge støtter reaksjonære krefter i Polen. Det faller på sin egen urimelighet.

ICJ-Norge er en norsk avdeling av International Commission of Jurists (ICJ), en ikke-statlig organisasjon av uavhengige jurister som arbeider for å fremme og forsvare rettsstat, demokrati og menneskerettigheter.

Papadopulu snur saken på hodet i sitt innlegg. Men for ordens skyld: Vi gjengir ikke ukritisk «opposisjonens fremstilling av situasjonen i Polen», slik hun hevder. ICJ-Norge har gjennom et bredt spekter av forskjellige kilder og kontakter fulgt angrepet på den polske rettsstaten og anstendige polske dommere siden PiS fikk regjeringsmakt i 2015.

Vår virkelighetsoppfatning stemmer godt overens med tilsvarende syn hos uavhengige polske dommerforeninger, en rekke europeiske og internasjonale dommerforeninger, EU-domstolen og EUs øvrige organer og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, for bare å nevne noen.

Vårt anliggende er selvsagt ikke å støtte reaksjonære krefter i Polen fra kommunisttiden i Polen. Mange dommere fra den tiden ble avskjediget i årene etter regimeskiftet, for eksempel ble 80 prosent av dommerne i polsk høyesterett avskjediget allerede i 1989. De som er igjen i dag, er en liten minoritet (10 prosent) utnevnt på slutten av 1980-tallet da kommunismen var i oppløsning. Det er heller ikke disse dommerne vi er spesielt bekymret for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer