DEBATT

Kjønnslemlestelse:

Dette er likestillingskamp

70 millioner jenter og kvinner står i fare for å bli kjønnslemlestet de neste åra.

HISTORIE: I denne landsbyen i Guinea er omskjæring av jenter nå historie, takket være hardt arbeid i flere år. De har på seg t-skjorter med budskap om at «en ukuttet jente er ren og fullstendig», skriver kronikkforfatterne. Foto kredit: Plan International / Johanna de Tessières.
HISTORIE: I denne landsbyen i Guinea er omskjæring av jenter nå historie, takket være hardt arbeid i flere år. De har på seg t-skjorter med budskap om at «en ukuttet jente er ren og fullstendig», skriver kronikkforfatterne. Foto kredit: Plan International / Johanna de Tessières. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Søndag 6. februar er det den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse. «Jeg har vært syk i seks år, og sliter med å sitte og gå. Det er kjønnslemlestingen som er årsaken». Ordene tilhører Awa (30) fra Burkina Faso. 70 millioner andre jenter og kvinner står i fare for å bli kjønnslemlestet de neste åra.

Vi forventer at regjeringen løfter opp innsatsen for å bekjempe slike skadelige skikker. Kvinnelig kjønnslemlestelse er en fellesbetegnelse på ulike typer inngrep hvor ytre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis, eller hvor andre varige skader påføres uten at det er medisinsk grunn. I år er det 25 år siden den første erklæringen mot kjønnslemlestelse av jenter og kvinner fra Verdens helseorganisasjon, FNs befolkningsfond og FNs barnefond.

Det er også ti år siden FNs generalforsamling vedtok å få slutt på all kjønnslemlestelse og oppnå et av bærekraftsmålene. Likevel står hele 70 millioner jenter og unge kvinner i fare for å bli kjønnslemlestet de neste åra.

Kjønnslemlestelse er vold mot kvinner og jenter, og et alvorlig menneskerettighetsbrudd. Jenter og kvinner som utsettes for denne skadelige praksisen risikerer, og opplever, store fysiske og psykiske helsekonsekvenser. I verste fall døden. Noen ganger er det så omfattende at kvinner må åpnes igjen for at samleie og fødsler skal være mulig. Kjønnslemlestelse kan også hindre jenters utvikling ved at de giftes bort tidligere, og som følge av dette blir de hindret fra å fullføre skolegangen sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer