KOMMENTARER

Kutt i FHI:

Dette er nytale

Større kutt gir ikke bedre beredskap.

KUTT, KUTT: Når Camilla Stoltenberg advarer mot konsekvensene av budsjettkutt, er det ikke fordi konsekvensene er positive. Men Bent Høie mener det har gjort FHI bedre. Foto: Torstein Bøe / NTB
KUTT, KUTT: Når Camilla Stoltenberg advarer mot konsekvensene av budsjettkutt, er det ikke fordi konsekvensene er positive. Men Bent Høie mener det har gjort FHI bedre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Regjeringens store kutt i helsemyndighetenes budsjetter over flere år kan ha gått utover beredskapen. På tross av heltemodig innsats fra ansvarlige myndigheter det siste året, begynner kapasitetsproblemene nå å synes.

Mutasjoner av coronaviruset har spredd seg usett i ukevis fordi Folkehelseinstituttet (FHI) ikke har analysert prøvene fra kommunene raskt nok. Utbrudd har derfor tatt lengre tid å oppdage enn ellers nødvendig, Nordre Follo ventet for eksempel 13 dager på å få svar på sine prøver.

Arbeidstilsynet åpnet tirsdag tilsynssak mot FHI på grunn av omfattende overtidsbruk det siste året. Det er god grunn til å frykte mange brudd på arbeidsmiljøloven, utløst av den ekstreme arbeidsmengden under pandemien.

Overtidsbruken kan forstås, og FHI tar nå ulike grep for å øke analysekapasiteten framover. Det er likevel grunn til å se problemene i sammenheng for å sikre en best mulig beredskap framover.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har hatt store budsjettkutt de siste åra. Det er lenge siden direktør Camilla Stoltenberg ropte varsko på vegne av FHI. På en pressekonferanse i helga trakk hun også inn dette som en mulig forklaring på den lave analysekapasiteten sammenliknet med Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer