KOMMENTARER

Dette er skadelig

Hvorfor skal ungdommen følge reglene, når ikke statsministeren gjør det?

SMITTEVERN: Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SMITTEVERN: Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+847.8K
døde 3 040 000 +14.1K
Se mer

Da Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og flere andre Ap-topper festet i Bodø forrige helg, ble jeg sint. Men da jeg fikk vite at statsminister Erna Solberg to dager på rad i vinterferien brøt smittevernbestemmelsene, ble jeg først og fremst lei meg. Dette er farlig for befolkningens respekt for de samme restriksjonene. På et tidspunkt som framstår som et avgjørende vippepunkt.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

Etter et år med pandemi er folk flest slitne. Restriksjonene innskrenker livene våre og har ført til avlyste bursdager, bitte små begravelser og få eller ingen middagsselskaper. Alle disse reglene er politisk bestemt. Det minste vi kan kreve av topp-politikere er at de følger reglene og rådene selv.

Skjæran påsto i Dagsnytt 18 at verken han eller de andre fylkestoppene i Nordland hadde fått med seg hvor strenge reglene var. Solberg påsto i Debatten torsdag kveld at hun trodde det var lov å arrangere middag med mer enn ti på restaurant og at det dessuten bare var råd og ikke forskrift de brøt neste dag, da de var 14 stykker i samme leilighet. Begge deler er helt utrolig.

NRK melder at statsminster Erna Solberg under sitt eget 60-årslag brøt smittevernreglene. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Nachspielet fant sted timer etter at byen de var i ble stengt ned av Ap-toppenes partikollega, ordfører Ida Maria Pinnerød. Erna Solberg har selv offentliggjort og forklart de nasjonale reglene om maks ti personer samlet på pressekonferanser for folket - lenge før hun selv inviterte flere enn ti til å feire hennes bursdag.

Restriksjonene de brøt er ikke vanskeligere å forstå enn at de fleste liknende arrangementer er blitt avlyst og at politiet landet over straffeforfølger liknende tilfeller. Men det er krevende å holde seg oppdatert på de stadig nye reglene, rådene og forskriftene. Tiltakene er lokale, nasjonale og regionale - og både regionene og reglene endres daglig. Dette bidrar til det helsemyndighetene kaller tiltakstrøtthet, at det rett og slett blir så slitsomt for folk flest at det virker demoraliserende. Da øker risikoen for at mange velger å bryte reglene eller rådene. Og da øker risikoen for økt smittespredning.

Akkurat nå har vi de høyeste registrerte smittetallene så langt i pandemien. Den tredje bølgen har slått inn for fullt i ukene før påskeferien, den ferien som mest av alt betyr tur, ryggsekk og familie. Nå ber myndighetene oss holde oss hjemme og bare være sammen med dem vi pleier å være sammen med til vanlig. Studenter skal likevel få reise hjem til familiene sine, og jammen har de fortjent det etter et år uten lesesal og med digital undervisning. Men over hele landet sitter livredde ordførere og venter på hva som kan skje når ungdommene kommer hjem - og har veldig lyst til å treffe vennene sine. Seinest torsdag morgen var helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende helsedirektør Espen Nakstad ute for å presisere at det bør de ikke gjøre. De advarte også om at dette kunne bli straffbart, altså nedfelt i forskrift - hvis etterlevelsene av rådene blir dårlig.

I disse dager planlegger folk påska. Ferier blir avlyst. Foreldre nekter barn å komme hjem, vennepar frarådes å dra på hyttetur sammen og befolkningen bes holde seg helt i ro og helst ikke besøke noen. Ikke alle reglene virker logiske sett mot hverandre og mange er fortvilte over å ikke få se sine kjære.

Den øverste ansvarlige for alle disse reglene er statsminister Erna Solberg. Hvis ikke hun klarer å følge dem, er det jammen ikke rart om andre tenker at det kanskje ikke er så farlig. Etter flere dager med rekordhøye smittetall, er det en livsfarlig situasjon.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer