KOMMENTARER

Dette er Stortinget på sitt beste

Stortinget er på jakt etter det oljeindustrielle komplekset. Det er på tide, og svært oppløftende.

INNKALT: Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe måtte svare for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Heiko Junge / NTB
INNKALT: Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe måtte svare for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I oktober i fjor smalt en nyhet om åpningen av Barentshavet sørøst. I arbeidet med det såkalte klimasøksmålet, hadde det kommet fram dokumenter som ga ny innsikt i vurderingene før Stortinget sa ja til å åpne havområdene for oljeleting i 2013. Utredninger som belyste at oljeleting i Barentshavet sørøst kunne bli et tapsprosjekt, hadde ikke blitt lagt fram for Stortinget, kunne NRK melde.

Mandag holdt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om saken. Høringen skulle forsøke å finne svar på hvorfor det var slik at Olje- og energidepartementet ikke mente disse opplysningene var relevante, og hvorfor departementet ga tilbakemelding til saksbehandlerne i Oljedirektoratet som hadde servert slik opplysninger, om ikke å «snakke ned» Barentshavet sørøst.

Så vi her utslag av en ukultur? Holdt et oljeivrig departement tilbake informasjon som Stortinget skulle hatt tilgang på?

Høringen ga ingen definitive svar, men den ga noen klare antydninger. En tidligere direktør i Oljedirektoratet var innkalt til høringen. Han kunne fortelle om en ukultur i departementet, både når det gjaldt å lytte til faglige råd fra direktoratet – og til en for ettergivende holdning til de store oljeselskapene. Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga var også innkalt og beskrev det å lede departementet som å «møte oljeveggen». Hun opplevde forsøket på å få departementet til å styrke arbeidet med ny fornybar energi som nærmest nytteløst. Hun beskrev et departement som utmerket seg med å være egenrådig. Hun trakk en historisk parallell til USAs tidligere president Dwight D. Eisenhowers advarsel om det militærindustrielle kompleks - og mer enn antydet at vi i Norge har et tilsvarende for olje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer