KOMMENTARER

Frp-landsmøtet:

Dette får Sylvi aldri oppleve

Den største forskjellen mellom Sylvi Listhaug og Siv Jensen.

Dette får Sylvi aldri oppleve
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Erna Solberg og Siv Jensen snek seg ut under Kongens tale, gjemte seg for fotografene og nøt to etterlengtede sigaretter utenfor Erkebispegården. Dette var lange timer etter at de høytidelig hadde tatt plass i Nidarosdomen for Kroningsjubileet.

Jeg sto utenfor i en inngjerdet pressebås, blant titusenvis av jublende og festkledde trøndere. Denne junidagen i 2006 reiste jeg med Siv Jensen fordi jeg jobbet med ei bok om henne. Nå kom hun mot meg, så raskt som de gullfargede stiletthælene kunne trippe.

«Gud, så deilig! Det gjorde meg godt, nå ble jeg glad. Barnslig glad, ble jeg!»

Siv Jensen var nettopp blitt oppringt av Aftenposten som fortalte at hun på en måling var landets nest mest populære politiker. Verken statsministeren eller noen andre partiledere hadde like høy tillit i befolkningen, bare daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Dette får Sylvi Listhaug aldri oppleve.

Det betyr ikke at hun ikke kan bli en god leder for Fremskrittspartiet.

Lørdag klokka 11 holder Siv Jensen for siste gang partileders tale til Frp-landsmøtet, før Sylvi Listhaug noen timer seinere klappes inn som ny leder. Hun er så kontroversiell at hun splitter både folket og Fremskrittspartiet. På alle tilsvarende tillitsmålinger som den nevnt over har bildet vært krystallklart: Listhaug er elsket og hatet.

Nesten ingen har svart «middels» eller «vet ikke» når meningsmålingsbyråene har ringt og spurt hva de synes om hvordan Listhaug gjør jobben sin. Om de fleste andre politikere svarer folk flest oftest disse to svarene.

Nå sliter Frp tungt på meningsmålingene, og ingen er opptatt av deres største sak. Den største trusselen mot en mulig vekst er at partiet blir oversett og lite synlig. Derfor er også Listhaug den opplagte tronarvingen og Jensens personlig utpekte etterfølger.

Det vanskelige utgangspunktet kom til syne i et felles intervju i NRKs Politisk Kvarter fredag morgen. Da programlederen spurte om Frp håper på et borgerlig flertall etter valget, svarte Listhaug på noe annet – som hun ofte gjør. Jensen måtte gripe inn for å forsikre om at det gjør Frp selvfølgelig, og forklarte hvorfor.

Siv Jensens livsprosjekt har vært å gjøre Frp til et styringsdyktig parti. Det første hun gjorde som nyvalgt partileder var å reise rundt til fylkeslagene og forklare at hun ville søke makt, hvorfor hun ville søke makt og at det ville koste.

– Det blir ikke mulig å bare følge Frps program. Jeg ønsker å gjøre organisasjonen forberedt på det, sa Jensen til de ansatte på partikontoret allerede dagen etter landsmøtet der hun ble valgt.

Hun bygget allianser og skapte grunnlag for et bredt borgerlig samarbeid. Siv Jensen tok Frp inn i regjering – og ut av den.

Nå må Sylvi Listhaug definere hva slags rolle partiet skal ha framover. Det er ingen enkel oppgave. Men først må oppslutningen opp, og for det er planen klar. Listhaug vil blankpusse partiprofilen, og vi kan vente oss mange krasse, populistiske utspill framover.

Siv Jensen og Sylvi Listhaug er både veldig like og svært ulike. Jensen har sagt at Listhaug minner henne om henne selv for 20 år siden. Bare åtte år skiller dem i alder. De har begge fortjent tittelen landets mest kontroversielle politiker.

Men Jensen hadde vært folkevalgt i 15 år før hun ble partileder, på alle nivåer fra bydelsutvalg via bystyret til Stortinget. Hun hadde også hatt nær alle mulige verv som tillitsvalgt.

Listhaug hadde aldri vært folkevalgt da hun ble byråd i Oslo – og heller ikke før hun ble statsråd første gang. Hun er i sin første periode som fast innvalgt representant nå.

Dette kan kanskje forklare Listhaugs manglende gjennomslag som statsråd. Hun er drivende dyktig på å profilere partiet, mindre effektiv på det politiske håndverket. Som statsråd ble hun stadig anklaget for å være mer opptatt av retorikk enn politikk.

Siv Jensen er så opptatt av gjennomslag at hun ble tidenes lengst sittende finansminister. Og hun satte Listhaug i skole. Først på en rekke ulike felt som statsråd – så i finanskomiteen, realpolitikkens høyborg. Og etter at Listhaug ble nestleder, har hun sammen med sjefen frontet upopulære kompromisser og tøffe oppgjør i partiet. Slik har hun vist vilje og evne til å lede – også når det går på bekostning av hennes egen popularitet på partiets ytterfløyer.

Denne ballasten er avgjørende når hun nå skal samle partiet og stake ut veien videre. Frp trenger noen år i opposisjon uten krevende kompromisser. Da er Listhaug akkurat det partiet trenger for å skinne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer