DEBATT

Coronatiltak på skoler

Dette finner jeg meg ikke i!

Nå er det på tide å holde løftet som ble gitt til landets foreldre i starten av skoleåret. Gjør det trygt for oss å sende barna våre på skolen!

BEKYMRET: - Det gir ikke mening å si til voksne at vi skal begrense antall besøkende til maks fem personer når våre barn til og med er fritatt fra det minste kravet av alle, skriver mor til elev i barneskolen. Foto: Privat
BEKYMRET: - Det gir ikke mening å si til voksne at vi skal begrense antall besøkende til maks fem personer når våre barn til og med er fritatt fra det minste kravet av alle, skriver mor til elev i barneskolen. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I starten av skoleåret, den 17. august 2020, sto Erna Solberg på Lakkegata skole i Oslo og avga et løfte til landets foreldre: «Det er trygt å sende barna på skolen.»

Dette er nå over to måneder siden, og smitten har siden den gang økt betraktelig. Tall fra FHI viser at det bare i uke 43 var over 1600 nye smittede. Derfor er det dypt provoserende å se at skoler og barnehager utelates fra den nye innstrammingen av smittevernreglene som ble lagt fram forrige uke.

SKOLESTART: Elever på Lakkegata skole i Oslo fikk besøk av statsministeren første skoledag i år. - Dette er nå over to måneder siden, og smitten har siden den gang økt betraktelig, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKOLESTART: Elever på Lakkegata skole i Oslo fikk besøk av statsministeren første skoledag i år. - Dette er nå over to måneder siden, og smitten har siden den gang økt betraktelig, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Som forelder til barn på barneskolen ser jeg med bekymring på at man fritar en så stor gruppe mennesker fra selv den enkleste, og kanskje den viktigste smittevernregelen av de alle. Nemlig kravet om én meters avstand. For det er dessverre sånn at avstandskravet ikke eksisterer på norske skoler.

Vi har vel alle sett bilder av en smilende Guri Melby på en nyspritet skolepult under noen av sine skolebesøk. Nylig ble hun fotografert på Bjørnegård skole i Bærum. Der sitter elevene spredt, og med eksemplarisk god avstand, til ære for fotografen. Da er det naturligvis enkelt for henne å hardnakket påstå at uansett hvor mye smittetallene øker, så vil hun aldri stenge skolene. Skal dette være betryggende for oss foreldre, som allerede nå står uten beskyttelse? Ingen ønsker skolestengning, så burde ikke regel nummer en da være å hindre smitten fra å spre seg blant elevene på skolen? Hindre den i å få fotfeste?

Som forelder på barnetrinnet hører jeg om assistenter som deler ut kjeks til elevene med uvaskede hender, trengsel i korridoren, unnasluntring med håndsprit, og om barn som møter opp syke på skolen og må sendes hjem av lærer, da etter å ha vært innom klasserommet der elevene sitter tett i tett.

Det gir faktisk ikke mening at man skulle unngå knask eller knep på Halloween, når det ellers er fritt fram for en såpass stor gruppe i samfunnet. Det gir ikke mening å si til voksne at vi skal begrense antall besøkende til maks fem personer når våre barn til og med er fritatt fra det minste kravet av alle, nemlig avstand til dine barn i et lite og tett klasserom. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) slo i sin siste rapport fast at barn like ofte blir syke med covid-19 som voksne, og kan smitte andre på samme måte som voksne. Da burde det at avstandsregelen gjeninnføres i den norske skolen være et absolutt minimum!

Men, i et blodrødt Europa, og et stadig økende smittetrykk her hjemme, er altså foreldre, barn og lærere fortsatt de eneste gruppene i samfunnet som nå står fullstendig ubeskyttet i møte med coronapandemien. Dette er hinsides all logikk, og en fryktelig stor risiko å ta. Hvordan kan dette forsvares av helsemyndighetene?

På direkte spørsmål svarer Guri Melby fascinerende nok det samme hver gang hun blir spurt om smittevern blant barn. Ved at vi voksne strammer inn og følger retningslinjene, så kan vi la skolene være åpne som før uten smittevernrutiner. Er det all beskyttelsen vi får? Småbarnsforeldre skal altså, som den eneste gruppen i samfunnet, bare stole på at alle andre følger smittevernanbefalingene? Vel, det ser vi jo at de ikke gjør, noe som er en av årsakene til at smitten nå øker for hver uke. Vi hører om stadige karantenebrudd, og folk som ikke bryr seg. Folk som tenker at de er uovervinnelige. Hos disse skal altså landets foreldre legge sitt liv og sin helse.

Dette finner jeg meg ikke i! Nå er det på tide å holde løftet som ble gitt til landets foreldre i starten av skoleåret. Gjør det trygt for oss å sende barna våre på skolen! Skjerp kravet om minst en meters avstand, ha mindre elevgrupper og påse at rutinene faktisk følges.

Hilsen bekymret mor til elev på barneskole.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer