DEBATT

Corona-nedstengingen i Oslo

Dette gir ingen mening lenger

Kan dere ikke heller redde byen vår?

BLACK FRIDAY: Ikke alle lot seg stoppe av coronapandemien. Reportere: Maja Walberg Klev og Agusta Magnusdottir / DBTV Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære regjering. Kjære Erna, Bent, Raymond og FHI.

Dette gir ingen mening lenger. I går kunne vi lese om at tusenvis av mennesker ikke lot seg stoppe. Tusenvis. 2200 på Storosenteret og 5800 på Oslo City. Fem tusen åtte hundre. Samtidig. I pandemiåret 2020. En samlet utelivsbransje og kulturnæring ligger nede med brukket rygg og sparkes omtrent mens den ligger nede – kinoer, scener, teatre og kulturhus, barer og spisesteder. Møteplasser og opplevelser.

Marte Veys Berg.
Marte Veys Berg. Vis mer

Konserter med 50 publikummere måtte opphøre. Femti mennesker, som sitter i ro på sine tildelte stoler med den tilmålte meter mellom seg, i en liten time eller to. Det ble for gærent. Eller 20 mennesker, sittende i ro et par timer – med øl eller vin i glasset og til maten! Fysj, slikt kan vi ikke ha i en pandemi. Mens tusenvis av mennesker kan stå i kø, ute som inne, bevege seg rundt som de vil og oppholde seg sammen i ubegrenset med tid. Midt i Oslo sentrum. Det er jo salg, må vite! Tilbud hos handelsstanden!

Dere sier at vi må «redde jula». Stenge byen, så vi kan ha en «vanlig jul». Men hva er en vanlig jul? Og for hvem?

Det er mange som blir ekstra alene i år, dersom vanlige møtepunkter holdes stengt – fra Kirkens Bymisjon til den lokale kneipa (hei, Last Train, Oslo). Juletradisjoner som konserter og julemarkeder utgår. Mange besteforeldre og barnebarn, tanter og onkler, får ikke møtes på tvers av landegrenser.

Siste tall fra NHO viser at 70 prosent av Oslos uteliv – barer og restauranter – melder at de frykter konkurs innen året er omme. Snøballen begynte å rulle med Bare Jazz i går, etter 24 år i byen vår. Hvem blir den neste?

Vi tåler alle en annerledes jul. Den trenger ikke være lik hvert år. Vi møter de vi kan, og vinker til resten inni skjermen. Vi har allerede klart et annerledes år. Kan dere ikke heller redde byen vår? Sørge for at det er noe igjen på den andre siden. Jeg skjønner at smittevern må være i fokus. Men vær nå iallfall konsekvente! Lag regler som treffer alle, uten å knuse de små. Jeg vil også ha tilbud! Men jeg velger meg møteplasser og kultur, fremfor spinnville priser en bekmørk fredag i november.

Innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens Facebook-side.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer