KOMMENTARER

Dette gjør vondt

Vi er inne i den kanskje aller vanskeligste delen av pandemien.

DETALJREGULERING: Ingen søker politisk makt fordi de drømmer om å bestemme hvor mange naboen skal få samle rundt julemiddagen. Nå er vi likevel der igjen, at dette er Støres oppgave. Foto: Annika Byrde / NTB
DETALJREGULERING: Ingen søker politisk makt fordi de drømmer om å bestemme hvor mange naboen skal få samle rundt julemiddagen. Nå er vi likevel der igjen, at dette er Støres oppgave. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Årets understatement kom fra statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens pressekonferanse i Marmorhallen tirsdag kveld:

- Jeg forstår godt at dette er fortvilende.

Det ble en deprimerende seanse. Vi går tilbake i tid - og ikke dit vi skulle ønske. Ingen søker politisk makt fordi de drømmer om å bestemme hvor mange naboen skal få samle rundt julemiddagen. Nå er vi likevel der igjen, at dette er Støres oppgave. Håndteringen av pandemien har vært krevende hele veien. Nå er dette enda mer krevende enn før.

Smitten er høyere enn noen gang tidligere i pandemien, rekordmange dør med covid-19 og antallet som blir alvorlig syke øker raskt. Den eksplosive økningen må bremses raskt hvis ikke helsevesenet skal kollapse. Dette ble verre enn noen trodde. FHIs risikovurdering tegnet tirsdag formiddag et dystert bilde. Deres rapport om risiko ved covid-10-epidemien og ved omikronvarianten i Norge varslet om en alvorlig situasjon og en betydelig sykdomsbølge de neste ukene og månedene. Helsevesenet er allerede tungt belastet. FHI mener at det er stor sannsynlighet for en økende epidemi. Størrelsen på økningen er stor. Og konsekvensen vil være stor.

FHI anslo i rapporten at antall sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 vil øke framover, og at det rundt 15. desember vil være 40 nye innleggelser hver dag og omtrent 310 pasienter innlagt.

Et par timer etter at rapporten ble offentliggjort var spådommen utdatert og forbigått. Da ble det kjent at det allerede var 320 coronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Så mange har vi ikke hatt siden april i fjor - og nå har vi i tillegg et stort antall innlagte med andre sykdommer, blant dem svært mange barn med RS-virus. Kapasiteten i sykehusene er sprengt. Og først nå har vi fått det muterte viruset omikron - og første tilfelle av villsmitte med dette.

Derfor blir det nå nye, strenge tiltak. Nå ryker de fleste julebordene. Vi kan møtes maksimalt 20 personer til private arrangementer på offentlig sted, bare ti personer i private hjem. Bortsett fra på julaften og på nyttårsaften, da vi kan få være 20 personer sammen. Munnbind blir nå påbudt der det ikke er mulig å holde en meters avstand, hjemmekontor skal innføres om mulig. Vi anbefales å trene utendørs og ikke inne.

Det blir nasjonal skjenkestopp ved midnatt - og alkohol kan kun serveres ved bordene. Regelen om en meters avstand mellom gjester gjeninnføres. Alle vi voksne får betydelige innskrenkinger i vår frihet nå.

Bare barna skjermes, de skal fortsatt få på skole og trening. Men regjeringen ber samtidig kommunene forberede gult nivå på skolene. Nå gjeninnføres altså trafikklysmodellen.

For næringslivet betyr dette nye, store kostnader. Julebordsesongen er for mange serveringssteder essensiell ikke bare for omsetningen i november og desember, men som en stor og viktig del av årsomsetningen. Nå kommer avbestillingene - på tampen av et år der store deler av bransjen har vært helt eller delvis nedstengt i lange perioder. To år på rad. Mange små barer må nå stenge, fordi regelen om meteren gjør drift nær umulig hos dem. På samme måte må mange konserter, konferanser og forestillinger avlyses, der de vanskelig kan gjennomføres i tråd med de nye reglene. Nå kan det være maksimalt 50 personer på offentlige arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser. Steder med faste plasser kan ha kohorter på 200 gjester og inntil tre kohorter med avstand mellom dem.

Nordmenn flest har gjennom pandemien hatt stor forståelse for inngripende tiltak, og gjennomgående faktisk ønsket seg enda strengere tiltak. En av tre nordmenn ønsket seg nå strengere tiltak for å stoppe smitteøkningen. Halvparten syntes det var strengt nok i går - og ti prosent ville ha mildere tiltak.

Nå er vi lei. Vi har stått i dugnaden. Vi har opplevd stengte butikker, avlyste bryllup og hjemmeskole. Men vi har også feiret friheten og gjenåpningen. Nå er det vondt å stramme inn. Både for den enkelte - og for næringslivet i de bransjene som har tålt de strengeste tiltakene og største tapene. Det sliter på dugnadsviljen når dugnaden varer i to sammenhengende år.

Derfor graver regjeringen dypt i statskassa. Nå gjeninnføres den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet og den kommunale kompensasjonsordningen styrkes med én milliard. Også kompensasjonsordningene for kollektivtransport videreføres og regjeringen ser på justeringer av kompensasjonsordningene for kultursektoren, idrett og frivillighet. Regjeringen dobler også omsorgspengene, det betyr at foreldre får doblet antall dager man kan være hjemme med syke barn også i 2022.

I tillegg jobber regjeringen tett med partene i arbeidslivet. Både LO, NHO, YS og Virke ønsker seg en lønnsstøtteordning. En slik støtte vil være et viktig insentiv for arbeidsgivere til å holde folk på og i jobb, istedenfor å permittere dem.

Dette er vel og bra. Men det blir midlertidig. Regjeringen Støre får nå først store deler av sitt økonomiske handlingsrom innskrenket. Dette er nødvendig, men det blir dyrt. Jonas Gahr Støre må etterhvert også lede arbeidet med å trappe ned kompensasjonsordningene og de utvidede permisjonsordningene vi har hatt gjennom pandemien. Han vil møte tøff motstand, og dette vil smerte Arbeiderpartiet.

Vi er ikke der ennå, men etterhvert må vi lære oss å leve med coronaviruset som en slags ny normal. Da må vi håndtere smitten i et åpent samfunn.

Akkurat nå føles veien fram dit ganske lang. Men den kan være nærmere enn som så. Omikron smitter åpenbart lettere enn tidligere varianter av coronaviruset, men de smittede ser så langt ut til å bli mindre syke. Hvis det blir bevist at omikron ikke fører til alvorlig sykdom, kan vi lette på tiltaksbyrden så snart vi får bedre kontroll på smitten. I dag er det to uker til sola snur og vi går mot lysere tider. Det kan også gjelde pandemien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer