KOMMENTARER

Dette har aldri skjedd før

Trines versjon.

SPENNENDE: Boka er Grandes versjon, og til tider er historiefortellingen så vinklet at den kan kalles historieforfalskning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPENNENDE: Boka er Grandes versjon, og til tider er historiefortellingen så vinklet at den kan kalles historieforfalskning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har en sittende regjerings indre liv og ledelsen i et regjeringsparti blitt så til de grader utlevert som i Trine Skei Grandes bok «Oppreist». Det gjør boka spennende å lese – og gjør det nesten illojalt å skrive den.

SVs Kristin Halvorsen kom ut med bok da hun gikk i regjering, men den inneholdt ikke i nærheten av sprengkraften i denne. Som politiker-bok likner Grandes bok mest på den Sylvi Listhaug kom med for to år siden. Frp-nestlederens bok er full av angrep på politiske motstandere. Og den nå avgåtte Venstre-lederens tittel har en forløper i tittelen på et kapittel i Listhaugs bok: «Å stå oppreist». De to politikerne har begge møtt hard motgang. Men Grande går mye lenger enn Listhaug gjorde, på en måte som er egnet til å svekke både hennes parti og regjeringen Solberg. Jeg kan bare komme på én politiker som så raskt etter sin avgang har gått like hardt ut som Grande: Per Sandberg. Han var likevel mest opptatt av seg selv. For dem som vil forstå regjeringen, er Grandes bok høstens pensum.

Ingen bør tvile på Trine Skei Grandes engasjement. Hun er ei dannet dame fra bygda i Trøndelag, som tidlig valgte å vie livet sitt til Venstre. I motsetning til Listhaug var Grande allerede som barn så opptatt av politikk at hun som tiåring prioriterte å se trontaledebatten på TV framfor å leke med venninnene. I boka får vi igjen historien som ligger til grunn for Grandes holdning til fagbevegelsen: om hvor urettferdig hun som barn syntes det var at faren måtte betale lønn til sine ansatte uten å få noen selv, da han var syk og bedriften hans måtte stoppe opp. Vi får lese om hvordan Alta-saken vekket Grande politisk, og hvordan hun ble yngste medlem i Venstres lokallag, der de andre medlemmene stort sett var lærerne hennes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer