KOMMENTARER

Dette har aldri skjedd før

Trines versjon.

SPENNENDE: Boka er Grandes versjon, og til tider er historiefortellingen så vinklet at den kan kalles historieforfalskning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPENNENDE: Boka er Grandes versjon, og til tider er historiefortellingen så vinklet at den kan kalles historieforfalskning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har en sittende regjerings indre liv og ledelsen i et regjeringsparti blitt så til de grader utlevert som i Trine Skei Grandes bok «Oppreist». Det gjør boka spennende å lese – og gjør det nesten illojalt å skrive den.

SVs Kristin Halvorsen kom ut med bok da hun gikk i regjering, men den inneholdt ikke i nærheten av sprengkraften i denne. Som politiker-bok likner Grandes bok mest på den Sylvi Listhaug kom med for to år siden. Frp-nestlederens bok er full av angrep på politiske motstandere. Og den nå avgåtte Venstre-lederens tittel har en forløper i tittelen på et kapittel i Listhaugs bok: «Å stå oppreist». De to politikerne har begge møtt hard motgang. Men Grande går mye lenger enn Listhaug gjorde, på en måte som er egnet til å svekke både hennes parti og regjeringen Solberg. Jeg kan bare komme på én politiker som så raskt etter sin avgang har gått like hardt ut som Grande: Per Sandberg. Han var likevel mest opptatt av seg selv. For dem som vil forstå regjeringen, er Grandes bok høstens pensum.

Ingen bør tvile på Trine Skei Grandes engasjement. Hun er ei dannet dame fra bygda i Trøndelag, som tidlig valgte å vie livet sitt til Venstre. I motsetning til Listhaug var Grande allerede som barn så opptatt av politikk at hun som tiåring prioriterte å se trontaledebatten på TV framfor å leke med venninnene. I boka får vi igjen historien som ligger til grunn for Grandes holdning til fagbevegelsen: om hvor urettferdig hun som barn syntes det var at faren måtte betale lønn til sine ansatte uten å få noen selv, da han var syk og bedriften hans måtte stoppe opp. Vi får lese om hvordan Alta-saken vekket Grande politisk, og hvordan hun ble yngste medlem i Venstres lokallag, der de andre medlemmene stort sett var lærerne hennes.

Grandes brennende engasjement har hele tida tjent Venstre til fulle, både gjennom hennes ungdomstid, på fylkestinget, som byråd i Oslo, partileder og statsråd. I «Oppreist» viser Grande godt hvorfor partiet kan takke henne. Hun har stått for det hun mener, kjempet gjennom sine saker og med det ført Venstre over sperregrensa i to stortingsvalg på rad – og inn i regjering. Dette er Grandes politiske arv, og den er hun med rette stolt av.

Boka er Grandes versjon, og til tider er historiefortellingen så vinklet at den kan kalles historieforfalskning. Omtalen av det som skjedde i en åker i Trøndelag har fått den involverte mannen til å gå ut i TV 2 mot Grandes beskrivelse, igjen. Grande skriver at VG tok feil om at hun stilte ultimatum til Sveinung Rotevatn, men beskriver nettopp at hun ba ham velge mellom å bli statsråd eller utfordre henne som leder. Hun beskriver Oslo-skolen da hun ble byråd som et sted der morsmål hadde så høy prioritet at «selv norskfødte elever endte opp med å kunne urdu bedre enn norsk grammatikk når de gikk ut av barneskolen». Men morsmålsopplæringen i Oslo var på denne tida så nedprioritert at staten måtte instruere kommunen om å følge loven. Grande skriver stolt om opprettelsen av Undervisningsbygg Oslo KF, som hun kaller «et av de mest profesjonelle eiendomsforetakene i landet». Uten å nevne at eiendomssjef Frank Murud og en rekke andre ble dømt for grov korrupsjon etter å ha tappet det kommunale foretaket for hundrevis av millioner kroner. Hun påstår også «borgerlig side har en langt bedre merittliste enn venstresida på kvinnepolitikk» – med eksempel i at «de har aldri prioritert å ta et stort grep for å gjøre foreldrepermisjonen mer rettferdig». Jeg forstår godt at Grande er stolt av å ha innført tredeling, men fedrekvoten ble tross alt innført av Gro Harlem Brundtlands regjering, utvidet av den rødgrønne – og mot høyresidas stemmer.

Det mest oppsiktsvekkende ved boka er likevel omtalen av egne partifeller og samarbeidspartnerne i regjering. Dette er egnet til å svekke både regjeringen Solberg og Venstres nye partiledelse. Frp får hardest omtale. Ifølge Grande er det «typisk Frp» å ikke være opptatt av «å gjøre en grundig jobb og få gjennomslag». Partiet hun selv valgte å gå i regjering med, benytter seg ifølge Grande gjerne av «det velkjente retoriske virkemidlet løgn», og Siv Jensen kommer «alltid» med tomme trusler.

Kulturminister og Venstre-nestleder Abid Raja beskrives som en opportunistisk løs kanon som ikke er til å stole på, og Grande skriver at Erna Solberg egentlig ikke ville ha ham i regjering. Statsministeren beskrives som rasjonell inntil det prinsippløse, villig til å forhandle om hva som helst og helt uten preferanse for hvem hun skal sitte i regjering med. Her likner Grandes beskrivelser på Listhaugs, som skrev at Høyre er «mest opptatt av å styre og mindre opptatt av hvilken politikk som føres».

Også Venstres egen politikk kan det reises tvil rundt, når Grande skriver at avviklingen av pelsdyrnæringen var et krav bare med som «en test» i regjeringsforhandlingene. Hun viser også at hun ikke ville drømt om å gjøre som Jan Tore Sanner, da han foreslo å fjerne støtten til Human Rights Service i statsbudsjettet.

For den sittende regjeringen er nok noe av dette vond lesning. Den nye Venstre-ledelsen får nå mindre rom til å tegne sitt eget bilde i offentligheten. Samtidig er disse beskrivelsene med på å gjøre «Oppreist» til en ærlig og leseverdig bok, velskrevet og interessant fra en politiker som har vært sentral i de mest opprivende konfliktene rundt den sittende regjeringen. Grande står oppreist fordi hun er tøff.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer