LEDER

Dette henger ikke på greip

Regjeringens skatterot mens millionærene flytter til Bø i Vesterålen, vitner om en skattepolitikk og distriktspolitikk som er i ferd med å spore av.

BLOMSTER: Erna Solberg på turne i Lofoten og Vesterålen i sommer, hvor hun fikk overrakt blomster av ordfører i Bø, Sture Pedersen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLOMSTER: Erna Solberg på turne i Lofoten og Vesterålen i sommer, hvor hun fikk overrakt blomster av ordfører i Bø, Sture Pedersen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bø i Vesterålen har senket den kommunale delen av formuesskatten for å tiltrekke seg rike tilflyttere, og bli et norsk skatteparadis. Bjørn Dæhlie og mellom 10 – 20 andre formuende nordmenn har varslet at de flytter for å dra nytte av den lave skattesatsen.

Det var ordfører Sture Pedersen (H) som kom kom med forslaget seint i fjor. Ganske raskt kom kommunalministeren med verbal anerkjennelse, men samtidig et varsel om regelendringer i inntektsfordelingssystemet mellom kommunene, slik at ikke andre kommuner må ta regningen for Bøs skattegrep.

I høst ble detaljene i regelendringen kjent, og nylig kom utregninger som viste hvordan dette ville slå ut økonomisk for Bø. Det ville gi milliontap for kommunen. Dermed har kommunaldepartementet igjen presisert reglene, slik at kommunen nå vil få et langt mer begrenset tap som følge av at de har satt ned sin egen skattesats.

Samtidig har kommunaldepartementet presisert at dette unntaket bare vil gjelde for Bø – og varsler en større gjennomgang av skattesystemet for kommunene som skal være klart om et par år. Ingen andre kommuner skal i mellomtida altså tro at de kan gjøre det samme; både sette ned skatt, og slippe å betale prisen for det selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer