DEBATT

Barnevernet

Dette kan ikke barnevernet fikse

Slutt å tro at barnevernet alltid vet hva de holder på med i saker som i bunn og grunn handler om psykologi: om skader som foreldrene er påført i egen oppvekst. Dette kan ikke barnevernet fikse, for de er ikke kvalifisert til det!

FEIL KOMPETANSE: Voldsutøvere kan lykkes i å lure barnevernet trill rundt, slik at de ikke ser at familien lever i uavdekket vold. Det hjelper ikke med bare pedagoger, verken for å avdekke, eller hjelpe foreldre til å endre atferd. Det trengs også mye psykologkompetanse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB

FEIL KOMPETANSE: Voldsutøvere kan lykkes i å lure barnevernet trill rundt, slik at de ikke ser at familien lever i uavdekket vold. Det hjelper ikke med bare pedagoger, verken for å avdekke, eller hjelpe foreldre til å endre atferd. Det trengs også mye psykologkompetanse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Erna Solberg. Nå er på tide at du sørger for at de i barnevernet som skal jobbe med vold mot barn, har riktig utdanning. I de vanskeligste sakene trengs det psykologspesialister, og ikke pedagoger.

TV 2-saken om trillingene viser med all tydelighet at barnevernet ikke alltid jobber godt nok i saker der en forelder utøver vold mot både partner og barn. Slik var det i 1994, for trillingene og deres mor, og forskning viser at slik er det også i dag.

Voldsutøvere lykkes den dag i dag med å lure barnevernet trill rundt, slik at de ikke ser det åpenbare: at den andre forelderen og barna lever i uavdekket vold. Alternativt kjenner barnevernet til volden, men de klarer ikke få den voldsutøvende forelderen til å endre atferd.

Konsekvensen for barna er uansett den samme: Volden fortsetter, med barnevernets godkjenning.

Ny forskning ved NKVTS viser at for en del voldsutsatte mødre så blir hjelpeapparatet, inkludert barnevernet, til en motstander, og man får ikke hjelp til å stoppe volden.

Dette opplevde jeg selv, og det var et helvete. Jeg gikk i samtaler ved krisesenteret, og fastlegen henviste til psykisk helsevern fordi jeg viste sterke symptomer på posttraumatisk stress. Legen og psykologen som utredet meg, var soleklare på at mine helseskader, og det posttraumatiske stresset, var forenlig med å ha levd i et voldelig forhold.

Det var svært vanskelig for meg at ikke barnevernet så det samme. Barnevernet spurte ikke engang hva legen og psykologen mente.

For meg er forklaringen åpenbar: De som jobber i barnevernet, har feil kompetanse. De er på et vis lurt trill rundt av utdanningsinstitusjonene også. De tror de har fått en utdanning som gir dem den kompetansen de trenger. Slik er det åpenbart ikke for de vanskeligste sakene.

De som jobber i barnevernet i dag, har tittelen barnevernspedagoger, og det betyr at de har grunnlag for å jobbe godt i saker der kunnskapsmangel er årsaken til omsorgssvikten barna opplever. Foreldrene skal lære å bli bedre foreldre, av pedagoger, og det høres jo fornuftig ut.

Men i en god del saker er det ikke kunnskapsmangel, men personligheten, som er den underliggende årsaken. Det er velkjent at det å vokse opp i vold, overgrep eller annen omsorgssvikt, kan føre til utviklingsskader hos barna. En del opplever ikke trygghet og kjærlighet nok til å bli sunne og gode voksne.

På toppen av dette kommer at voldsutøvere ofte er dårlige på å evaluere sine foreldreferdigheter. De evaluerer seg selv ut fra sine intensjoner, og ikke ut fra hva de faktisk gjør. De har et falskt selvbilde, som de prøver å selge inn til barnevernet. Om barnevernet blindt tror på alt de da får høre, så blir de lurt trill rundt, som de ble av faren til trillingene i TV 2-saken.

Da hjelper det ikke med pedagoger i barnevernet, verken for å avdekke det som foregår, eller hjelpe foreldrene til å endre atferd. Det trengs folk med mye psykologkompetanse, for vold i nære relasjoner er ren og skjær psykisk krigføring, både mot partner og barn.

Det er ingen i helsevesenet som tror at barnevernspedagoger kan erstatte psykologene som jobber der, med å gi behandling til traumatiserte barn og voksne, både voldsutøvere og ofrene. I Alternativ til vold, så ansetter de ikke barnevernspedagoger når de skal hjelpe voldelige foreldre endre atferd: De ansetter psykologspesialister.

Slutt å tro at barnevernet alltid vet hva de holder på med i saker som i bunn og grunn handler om psykologi: om skader som foreldrene er påført i egen oppvekst.

Dette kan ikke barnevernet fikse, for de er ikke kvalifisert til det!

Erna Solberg: Vær så snill å sørge for at både foreldre og barn som har vært utsatt for vold, møtes med såpass respekt at det er folk med riktig kompetanse som undersøker hva som har foregått og som skal hjelpe oss stoppe volden etterpå, dvs. psykologer og ikke pedagoger!

Kvinnen ønsket å være anonym av hensyn til eget barn. Dagbladet kjenner kvinnens identitet.
Les hva direktør i Bufdir svarer her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer