KOMMENTARER

Sondre Hansmark:

Dette kan stoppe henne

Hun gjør seg klar for et comeback i Arbeiderpartiet, men tynges stadig av pendler-rot.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mye tyder på at Hadia Tajik nå er i ferd med å prøve seg på et comeback i norsk politikk.

Mer om det snart.

Aller først kan det kan være verdt å minne om hvor dramatisk Tajiks fall har vært:

I 2021 ble hun kåret til Norges mektigste kvinne av bladet Kapital. Det var før hun i vår måtte ta sin hatt og gå fordi det var for mye spetakkel og rot rundt hennes pendlerbolig.

Tajiks store problem har vært at hun fikk tildelt en skattefri pendlerbolig og selv sendte inn en leiekontrakt på en leilighet hun aldri bodde i. Hun kunne heller ikke dokumentere at hun hadde boutgifter hos sine foreldre. Dermed ble det uklart om retten til skattefri pendlerbolig var innfridd. På en følelsesladd pressekonferanse gikk hun først av som arbeids- og inkluderingsminister. Noen dager seinere trakk hun seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

I årets kåring er hun ikke engang nevnt på listen med Norges hundre mektigste kvinner. Hun gikk fra å være den store stjerna, til å bli partiets «sistefiolin» i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Det er ikke akkurat en plass ambisiøse politikere i Arbeiderpartiet tar til takke med.

Nå, snart et år etter kanossagangen, er hun altså på vei tilbake.

Eller, hun ser i hvert fall ut til å forsøke. En tiltakende pressevirksomhet og politiske utspill de siste ukene vitner om en fallen politiker som har planer om å gjøre comeback.

– Det var et hardt smell da jeg traff asfalten, men jeg måtte stole på at jeg var sterk nok til å reise meg igjen, fortalte hun nylig i et intervju i Dagbladet.

Også i andre medier har Tajik lagt igjen hint om at hun vil tilbake. Denne uka holdt hun en tale for presselosjens julebord som ikke kan karakteriseres som noe annet enn en sjarmoffensiv overfor journalistene som var med på å felle henne.

Men pendlerspøkelset svever fortsatt omkring henne hvor enn hun drar. Det kan skremme mange i Arbeiderpartiet fra å slippe henne inn i varmen igjen.

Da Tajik begynte å stikke hodet fram i offentligheten igjen, kom det nye opplysninger som med ett gjør gjenreisingen hennes mye tyngre.

Aftenposten kan nemlig fortelle at Tajik siden 2019 ved ti anledninger har sendt reiseregninger til Stortinget på til sammen 32 000 kroner hvor hun har bedt om refusjon for å dra «hjem» til Rogaland. «Hjem» står i hermetegn, for i mange øyne ser det ikke ut som om det er der hun faktisk bor.

Tajik er innvalgt som stortingsrepresentant for Rogaland valgkrets. Samtidig eier hun en leilighet i Oslo. Her jobber hun og bor med sin mann og et barn. Det i seg selv betyr ikke noe som helst. Mange stortingsrepresentanter må ordne livet sitt slik. Det er heller ikke noe krav om å bo mesteparten av tida i valgkretsen du er innvalgt fra for å kunne få dekket pendlerreiser dit. Det synes jeg også det vil være urimelig å kreve av Tajik.

Problemene melder seg derimot når det ser ut til at Tajik har slitt veldig med å bestemme seg for hvor hun faktisk bor. Ifølge Aftenposten har hun nemlig byttet folkeregistrert adresse mellom Rogaland og Oslo de siste åra.

Det er slik, også for stortingsrepresentanter, at når du bytter folkeregistrert adresse så skal det være til det stedet du for det meste bor.

Det er her det er noe muffens.

For stortingsrepresentanter gjelder det riktignok et unntak: At du kan være pendler uten å ha «overveiende døgnhvile» på hjemstedet.

Overveiende døgnhvile betyr at du overnatter brorparten av tida på stedet du er bosatt. Et slikt unntak er viktig å ha. Stortingsrepresentanter har store deler av jobbhverdagen sin i Oslo, og det vil være urimelig å kreve at de overnatter brorparten av nettene i valgkretsen de er innvalgt fra for å fortsatt kunne ha folkeregistrert adresse der.

Dette unntaket gir likevel ikke en generell rettighet til å bytte adresse og være pendler til hvor som helst. Når du bytter folkeregistrert adresse vil unntaket i utgangspunktet oppheves.

Tajik forteller at Skatteetaten slår fast at hun har hatt pendlerstatus helt siden 2006, og har delt den konklusjonen i Skatteetatens vedtak, men har ikke til nå gitt oss innsyn i hele dokumentet hun har mottatt fra Skatteetaten eller opphevet taushetsplikten overfor pressen. Det gjør at det blir vanskelig for oss å vurdere helheten i hva som egentlig har skjedd.

Hva jeg synes er likevel underordnet. Det finnes en irriterende liten ting som heter «folks rettsoppfatning». Det er åpenbart mange som ikke har tillit til at Tajik har handlet i tråd med regelverket.

Kan Hadia Tajik overbevise folk om at hun har sendt inn reiseregninger i tråd med regelverket? Det blir hennes store oppgave dersom hun vil tilbake til makta i nærmeste framtid.

Det er mange flere stortingsrepresentanter som står midt oppe i denne type saker nå. Kjell Ingolf Ropstad fra KrF, Sveinung Rotevatn fra Venstre og Torgeir Knag Fylkesnes fra SV, for nå nevne noen.

Hadia Tajik er på ingen måte alene om å ha fått problemer med pendlerboligen sin, men det er interessant å vurdere hvordan denne saken slår ut for henne i den interne maktkampen i Arbeiderpartiet.

Den tidligere Ap-nestlederen og statsråden hadde en lysende karriere både foran og bak seg. Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet og en regjering i kraftig motvind hadde trengt en vandelsfri Tajik akkurat nå.

Støre kan nok ikke ta henne inn i varmen igjen hvis bålet ikke er ordentlig slokket – ellers vil det kunne blusse opp igjen når som helst og føre til nok en pinlig avgang fra en skadeskutt regjering og ditto parti.

Det er hennes største hinder for å gjøre comeback.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer