LEDER

Dagbladet mener:

Dette kan Støre skryte av

Ansatte på sykehjem er vanlige folk som har fått det bedre.

UTSTILLINGSVINDUET SANDSLI: Byrådsleder Rune Bakervik (bak) smilte fra øre til øre da han tirsdag kunne vise statsminister Jonas Gahr Støre (foran) Sandsli aktivitets- og bosenter, landets første sykehjem der alle jobber fulltid. Foto: Jørgen Gilbrant (Dagbladet)
UTSTILLINGSVINDUET SANDSLI: Byrådsleder Rune Bakervik (bak) smilte fra øre til øre da han tirsdag kunne vise statsminister Jonas Gahr Støre (foran) Sandsli aktivitets- og bosenter, landets første sykehjem der alle jobber fulltid. Foto: Jørgen Gilbrant (Dagbladet) Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Resultatet er imponerende etter at regjeringen har strammet inn arbeidsmiljølovens adgang til å ansette folk i deltidsstillinger. Fra 1. januar sier ikke loven bare at hovedregelen er at folk skal ansettes i heltidsstillinger, men også at alle unntak fra dette skal både begrunnes og drøftes med tillitsvalgte. Det er altså blitt vanskeligere å ansette folk på deltid enn før.

Effekten er tydelig: Stadig flere stillinger som helsefagarbeidere lyses nå ut på heltid. Fagforbundet presenterer i Dagbladet i dag tall som viser at andelen utlyste heltidsstillinger er doblet fra 2021 til 2023.

Sjokkerende mange, hele sju av ti ansatte, i helse- og omsorgssektoren er deltidsansatte. I norske sykehjem fylles turnusen opp av ansatte med bitte små stillingsbrøker, som i tillegg jobber som ringevikarer for å tjene nok til livets opphold. Det sier seg selv at en slik tilværelse er økonomisk usikker, fysisk og psykisk krevende og at det gjør hverdagen uforutsigbar.

Slik må det ikke være. Byrådsleder Rune Bakervik smilte fra øre til øre da han tirsdag kunne vise statsminister Jonas Gahr Støre og Fagforbundets leder Mette Nord hvordan Bergen går foran i arbeidet med å sikre de ansatte reell rett til heltidsstillinger. Trioen besøkte Sandsli aktivitets- og bosenter, landets første sykehjem der alle jobber fulltid. Beboere fortalte om god oppfølging og følelsen av å bli sett som mennesker, av ansatte som kjenner dem og sjelden byttes ut. De ansatte fortalte om ordna forhold som ga dem opplevelsen av tilhørighet og lojalitet til arbeidsplassen. Denne uka åpnet også Lambertseter sykehjem i Oslo, det andre sykehjemmet der alle ansatte tilbys faste, hele stillinger.

Det er utfordrende å få turnusen til å gå opp med bare hele stillinger, så regjeringens innstramminger er ikke nok alene. Arbeidsmiljøloven gjelder for både privat og offentlig sektor, men så langt har ingen private sykehjem tilbudt heltidsstillinger til alle – og tallene viser at de ansatte der også har dårligere lønns- og pensjonsvilkår enn de offentlig ansatte.

Eierne må ønske å prioritere de ansattes arbeidsvilkår for å endre sektorens deltidskultur. Satsingen i Bergen viser at det er mulig.

Arbeiderpartiet har slitt lenge med å vise hva de faktisk får til, i dyrtida etter valget der partiet lovet at «nå er det vanlige folks tur». Elendige meningsmålinger er blant annet et uttrykk for at vanlige folk rett og slett har dårligere råd og ser mer usikkert på framtida enn før. Men helsefagarbeidere er vanlige folk som her har fått det bedre. Dette kan Arbeiderpartiet være stolte av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer