KOMMENTARER

Melodi Grand Prix-bråket:

Dette kan Tix utfordres på

For den som har gjort sin personlige historie til en del av det kunstneriske uttrykket, er det litt for enkelt å sette sine kritikere sjakk matt.

STORM: Det har vært mye støy og debatt etter at Dagbladets anmelder slaktet finalelåta til MGP-vinner Tix. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hva skal en anmelder egentlig kunne si om en Grand Prix-låt, og hvilke ord kan egentlig han eller hun bruke? Hvor går egentlig grensen mellom å kritisere kunsten og å kritisere den kanskje skjøre kunstneren som står bak? Dette er kompliserte spørsmål som jeg som kritiker må stille meg hele tiden, og selv om de har blitt hissig debattert etter at Dagbladets Anders Grønneberg slaktet artisten Tix’ vinnerlåt i Melodi Grand Prix, har de ikke nødvendigvis fått gode svar.

Jeg har ikke til hensikt å forsvare Grønnebergs anmeldelse. Det må han selv gjøre, og det har han også fått rikelig anledning til, i flere kanaler, etter at teksten sto på trykk. Men det er verdt å utfordre argumentene han fikk mot seg i Debatten på NRK1 denne uka, fra Tix selv, og fra Åge Sten Nilsen i Wig Wam. I Debatten ble det nemlig tegnet opp et bilde av kritikere som står klar med slaktekniven og hersketeknikker og artister som er hjelpeløse i møte med mediemakten. Dette bildet stemmer ikke helt med virkeligheten. Det ble også stilt krav til hva en kritikerne skal forventes å vite, og hva ved en artist de skal få lov til å skrive om, som ikke virker rimelige, særlig ikke i ei tid da både artister og andre kunstnere åpent og gjerne blander sammen det kunstneriske og det private.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer