KOMMENTARER

Rusreformen:

Dette likner en politiskandale

Politi er imot rusreformen fordi de «mister» etterforskningsmetoder som allerede er ulovlige, og som framstår som systematisert politiovergrep. Justisministeren må rydde opp.

MÅ RYDDE: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland har varslet at hun avventer riksadvokatens redegjørelse. Foto: Berit Roald / NTB
MÅ RYDDE: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland har varslet at hun avventer riksadvokatens redegjørelse. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil gjennomføre en rusreform. Initiativet har fått bred støtte, og har et solid forskningsmessig grunnlag. Noen av de mest standhaftige motstanderne har vært å finne i politiet, og deler av påtalemyndigheten.

Nå viser det seg imidlertid at et av politiets aller viktigste argumenter mot rusreformen smuldrer vekk. Måten det skjer på, gir grunn til å stille spørsmål ved politiets troverdighet i hele rusdebatten.

Saken dreier seg om virkemidlene politiet har til rådighet i kampen mot narkotika. I dag foretar politiet rutinemessig mobilbeslag, husransakelse og inngripende kontroll av person som å undersøke undertøy, etter avdekking av bruk og besittelse av små mengder narkotika.

Politiet mener at rusreformen vil ta fra dem denne muligheten, og at det dermed vil være vanskeligere å spore opp selgere. Det vil være en «gavepakke til gjengene», for å si det med Senterpartiet.

Det er bare ett problem: Politiet har ikke har lov til dette i dag heller. Loven viser seg å være klar på dette, slik Dagbladets nyhetssak i helga kunne fortelle.

Dersom du blir tatt av politiet for bruk og besittelse av små mengder narkotika som åpenbart er til eget bruk, er det i utgangspunktet ikke lov til å iverksette etterforskningsskritt mot deg, som for eksempel mobilbeslag, for å avsløre kriminalitet som en annen person har begått. Dette krever i så fall godkjenning fra en dommer, og vil bare i helt spesielle tilfeller vil bli gitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer